Több mint 200 millió forint készpénzt, 60 milliónyi értékpapírt és egy 40 milliós autót foglaltak le hivatalos személyektől

bűnügy
2022 április 21., 08:34
comments 2

Április 20-án a Központi Nyomozó Főügyészség egy időben, több helyszínen hajtott végre összehangolt eljárást, a bűnügyi akcióban közel 150 ügyész és rendőr vett részt.

Sajtóközleményük szerint a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást: a megalapozott gyanú szerint az elkövetők – akiket nem neveztek meg – vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott, és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tíz milliárd forint.

photo_camera Az akció során egy széfben megtalált nagy összegű készpénz Fotó: Magyarország Ügyészsége

Több mint huszonöt helyszínen végeztek kutatást, az ügyészség hivatalos személyektől több mint kétszáz millió forint készpénzt, megközelítőleg hatvan millió forint összegű értékpapírt és egy negyven millió forint értékű autót foglalt le, valamint több ingatlan zár alá vételét rendelte el.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben tizenegy gazdasági társasággal szemben indította meg a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőeljárást.

Az eljárásban tizennyolc embert hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség, hét gyanúsított őrizetét rendelte el és közülük hat személy letartóztatásának elrendelését indítványozza. A kényszerintézkedések elrendeléséről április 22-én dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Április 20-án vették őrizetbe a Pénzügyminisztérium három munkatársát hivatali vesztegetés miatt, információink szerint most is ugyanerről az ügyről van szó.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy öt minisztériumban dolgoztak érintettek, és egy, a Miniszterelnökségen dolgozó osztályvezető az ügy főszereplője: kenőpénzeket fogadtak el magángazdasági szereplőktől a GINOP-támogatásra beadott pályázataik kedvező elbírálásáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.