Börtönbe kell mennie egy szingapúri szerkesztőnek, mert közöltek egy levelet, amiben kormányzati korrupcióról írtak

külföld
2022 április 22., 07:49
comments 1

Az Online Citizen nevű, már nem működő szingapúri online újság szerkesztőjének, Terry Hszúnak rágalmazás bűntette miatt három hétre börtönbe kell vonulnia. A lap egykori szerkesztőjét tavaly ítélték el, mert leközöltek egy levelet, melyben valaki arról írt, hogy a kormány legmagasabb köreiben előfordul a korrupció.

A liberális Online Citizen rendszeresen közölt a kormányzattal szemben kritikus véleményeket is a városállamban, ahol a média rendkívül szoros hatalmi ellenőrzés alatt áll. A lapnak tavaly kellett bezárnia, amikor a médiahatóság visszavonta az engedélyüket, mivel szerintük nem közölték, honnan van pénzük a működésükhöz. A médiahatóság szerint így lehet védekezni az ellen, hogy külföldi erők avatkozzanak be a helyi viszonyokba. Hszu viszont nem akarta elárulni a támogatóikat, mivel szerinte ezzel visszaélt volna az előfizetőik bizalmával.

Hszu letartóztatása után még sötétebbnek tűnik a szingapúri médiahelyzet: a különféle nemzetközi indexek alapján Szingapúrban az egyik legrosszabb a sajtószabadság helyzete, a Reporters Without Borders listája szerint például a 180 országból a 160. helyen állnak.

A lap által leközölt levél szerzője, Daniel de Costa Augustin három hónap, három hétnyi börtönt kapott, részben rágalmazásért, részben pedig azért, mert más nevében küldte el a levelet a szerkesztőségnek. A levélben amúgy nem volt megnevezve egyetlen minisztérium vagy konkrét személy sem. (Guardian/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.