Három tizenéves pásztorbottal vert halálra egy csordást

bűnügy
2022 április 22., 08:46
comments 6

Három fiatalt - egy 16 évest és két 14 év alattit - ítélt el a Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt - írja sajtóközleményében a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

A három tizenéves 2018 nyarán ismerkedett össze egy lakókocsiban élő csordással, akivel pár napra találkozásuk után már együtt italoztak. A közlemény szerint a csordás „súlyos fokú állapotba került". Aznap délután a fiatalok segítettek az állatok terelésében, közben összekaptak, és a 16 éves vádlott a csordás - 140 cm hosszú - pásztorbotjával a földre terítette az ittas férfit. Ezután a másik két fiatal elkezdte ütni és taposni, miközben azt üvöltözték, hogy „meghalsz, kutya!".

Miután a csordás már nem mozgott, a fiatalok kiszedtek 650 forintot a pénztárcájából, majd a lakókocsijából nagyjából háromezer forint értékben élelmiszereket vittek el. A csordás a verésben olyan súlyosan megsérült, „hogy az időben érkező szakszerű segítség sem tudta volna megmenteni".

A 16 éves - otthonról elszökött - vádlottat 10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre büntették, a 14 év alattiak esetében 4-4 év javítóintézeti nevelést rendeltek el. A fiatalok védői elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés céljából fellebbeztek. „A fiatalkorú vádlottak kíméletlenül, gátlástalan brutalitással alkalmaztak értelmetlen erőszakot a súlyos fokú alkoholos befolyásoltság miatt hátrányos védekezési képességű férfival szemben, aki a bántalmazásra okot nem adott. A társadalom védelme ilyen elkövetőkkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, amely egyben az általános megelőzés érvényesülését is biztosítja" - zárul a közlemény. Az ügyben a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla határoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.