Matolcsy György arról posztolt a Facebookon, hogy több millió áldozattal járó vallásháború várható

Történelem
2022 április 22., 14:10
comments 17

Szó szerint félelmetes bejegyzés jelent meg a Magyar Nemzeti Bank fb-oldalán, amit Matolcsy György elnök írt alá.

A dolog száraz szakmai fejtegetésnek tűnt az elején.

Matolcsy írásában az angol jegybank, a Bank of England elnökének egy írására, illetve egy azzal vitatkozó brit cikkre reflektált, pontosabban ezek egyetlen gondolatára. Karen Ward elemző azt mondja, a brit gazdaságban az 1970-es évek felfordulásának szelleme kísért, a Bank of England elnöke viszont úgy gondolja, hogy „nagyon messze vagyunk az 1970-es évektől”.

Ugye milyen unalmas vitának tűnik?

Mindaddig, amíg be nem száll a magyar kolléga. Matolcsy Jeremiás az alaphelyzet dicséretesen tömör, kétmondatos felvázolása után belecsap a huszita lecsóba, és előbb azt kockáztatja meg, hogy

„Talán még annál is nagyobb kihívás előtt állunk, mint az 1970-es (és 1940-es) évek történéseinek megismétlődése. Talán az ötven- vagy nyolcvanéves történelmi ciklusoknál is jelentősebb változás kezdődött el.”

Na de MILYEN? A szerző nem hagyja sokjáig kétségek közt hányódni az olvasóját:

„A hosszabb ciklusokat tekintve ajánlatos elgondolkodnunk azon, hogy korunkban a XVII. század eseményei megismétlődhetnek világszinten – különösen az 1618 és 1648 közti harmincéves háború.”

Azt, hogy biztosan nem viccelt vagy használt szándékosan túlzó hasonlatot, a jegybankelnök a következő bekezdésben gyorsan megerősíti:

„A rossz hír pedig az, hogy korunk geopolitikai klímaváltozásának hatásait is kezelnünk kellene, mert ugyanolyan hiányokhoz, felkelésekhez és általános felforduláshoz vezethetnek, mint amivel elődeink a XVII. században küzdöttek.”

Ha nem emlékeznél törióráról, a harmincéves háború protestáns-katolikus vallási ellentétek miatt kirobbant, a kontinentális Európa nagy részét, azon belül főleg a német és közép-európai területeket feldúló, Skandináviától Spanyolországig hullahegyeket hagyó, egyes vidékeken a lakosság kétharmadát kiirtó, durván tízmillió ember halálával járó konfliktus volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.