2022 április 23., 11:51

Oroszország őszig telepíti azokat a rakétákat, amikkel nukleáris csapást mérhet az USA-ra

Őszig tervezi telepíteni azokat az újonnan tesztelt Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétákat Oroszország, amelyek képesek lesznek nukleáris csapást mérni az Egyesült Államokra. Az első próbaindítást szerdán jelentették be, de nyugati katonai szakértők szerint még többre lesz szükség a rakéta bevetéséhez.

A rakétákat a szibériai Krasznojarszk régióba telepítenék, Moszkvától mintegy 3000 kilométerre. A Saramat képes tíz, vagy annál több nukleáris robbanófej szállítására több ezer mérfölddel távolabbi célpontokra, így például az USA és Európa országai is könnyen kilőhetővé válnának.

Nyugaton egyre nagyobb az aggodalom az atomháború veszélye miatt. Pénteken Victoria Nuland amerikai külügyminiszterhelyettes elmondta, hogy amennyiben az oroszok atomfegyvert vetnének be Ukrajnában, garantálja, "hogy még a jelenlegi súlyos veszteségekhez, súlyos árhoz képest is, amit Oroszország az agresszió miatt elszenved, egy ilyen esetben Putyin cselekedeteinek ára egyszerűen csillagászati lesz.” (Reuters)