Amerikai szállítóhelikoptereket vásárol a Luftwaffe

külföld
2022 április 24., 11:38
comments 7

Németország Chinook típusú nehéz szállítóhelikoptereket vásárol az amerikai Boeingtól - írja a Bild am Sonntag című német lap. A lap kormányzati forrásai szerint 60 darab CH-47F típusú Chinook helikoptert vásárolnak, mintegy ötmilliárd euró értékben.

Ez a Chinook nehéz szállítóhelikopter.
photo_camera Ez a Chinook nehéz szállítóhelikopter. Fotó: LOUIZA VRADI/REUTERS

A beszerzést abból a százmilliárd eurós különleges haderőfejlesztési alapból finanszírozzák, amelyet Olaf Scholz kancellár jelentett be az ukrajnai háború kezdete után. A helikoptereket legkorábban 2025-2026-ban szállítja a Boeing. Az új gépek a csaknem 50 esztendős CH-53G típusú Sykorsky gyártmányú helikoptereket váltják. A Bild am Sonntag információi szerint a német kormányzat tárgyalt a Lockheed Martin egyik, CH-53K King Stallion típusú nehéz helikopterszállítójának vásárlásáról is, de a Boeing helikopterei olcsóbbak és a NATO-tagállamok többsége is a tandem-rotorelrendezésű kéthajtóműves Chinook helikoptereket használja, s a német kormány ezért döntött a Boeing ajánlata mellett. A német védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt közölte a lappal, hogy még nem született végleges döntés a Boeing-helikopterek megvásárlásáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.