A Downing Street szerint az orosz média vádjai egy esetleges brit nukleáris támadásról teljesen valótlanok

április 25., hétfő 16:39
5

A Downing Street szerint nem igazak az orosz állami tévében sugárzott állítások, miszerint Boris Johnson miniszterelnök egyoldalú nukleáris csapással fenyegette Oroszországot.

Múlt pénteken Olga Szkabejeva műsorvezető a brit miniszterelnök indiai látogatásáról készült videóról a következőket mondta: "Tegnap ez a bohóc [Boris Johnson] azzal fenyegetőzött, hogy szükség esetén atomtámadást hajt végre Oroszország ellen, anélkül, hogy a NATO-val egyeztetett volna." Szkabejeván kívül az idézetet Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkozmosz űrügynökség vezetője, valamint Vlagyimir Szolovjov tévés műsorvezető is megosztotta a Twitteren és a Telegramon.

A Downing Street közleménye szerint „ezek az állítások teljességgel valótlanok, és csak az orosz dezinformáció újabb példái. Az Egyesült Királyság kormánya teljes mértékben egységes a NATO-szövetségeseivel együtt abban, hogy támogatja Ukrajnát Oroszország illegális inváziója ellen” – zárul a közlemény.

A vád a Kreml-barát közösségi csatornákon és híroldalakon is elterjedt, az egyik változaton a lángokban álló London apokaliptikus képe látható, ezt csaknem félmilliószor nézték meg. A vádakat több népszerű orosz Telegram csatorna is álhírnek nevezi, de szerintük Ukrajna terjeszt azért, hogy lejárassa Oroszországot. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt