A Downing Street szerint az orosz média vádjai egy esetleges brit nukleáris támadásról teljesen valótlanok

háború
2022 április 25., 16:39
comments 5

A Downing Street szerint nem igazak az orosz állami tévében sugárzott állítások, miszerint Boris Johnson miniszterelnök egyoldalú nukleáris csapással fenyegette Oroszországot.

Múlt pénteken Olga Szkabejeva műsorvezető a brit miniszterelnök indiai látogatásáról készült videóról a következőket mondta: "Tegnap ez a bohóc [Boris Johnson] azzal fenyegetőzött, hogy szükség esetén atomtámadást hajt végre Oroszország ellen, anélkül, hogy a NATO-val egyeztetett volna." Szkabejeván kívül az idézetet Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkozmosz űrügynökség vezetője, valamint Vlagyimir Szolovjov tévés műsorvezető is megosztotta a Twitteren és a Telegramon.

A Downing Street közleménye szerint „ezek az állítások teljességgel valótlanok, és csak az orosz dezinformáció újabb példái. Az Egyesült Királyság kormánya teljes mértékben egységes a NATO-szövetségeseivel együtt abban, hogy támogatja Ukrajnát Oroszország illegális inváziója ellen” – zárul a közlemény.

A vád a Kreml-barát közösségi csatornákon és híroldalakon is elterjedt, az egyik változaton a lángokban álló London apokaliptikus képe látható, ezt csaknem félmilliószor nézték meg. A vádakat több népszerű orosz Telegram csatorna is álhírnek nevezi, de szerintük Ukrajna terjeszt azért, hogy lejárassa Oroszországot. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.