Óriási robbanások után hajnalban lángra kapott két olajraktár az oroszországi Brjanszkban

külfüld
2022 április 25., 04:49
comments 34

(cikkünk frissül!)

  • Két helyen is tüzek csaptak fel az éjjel egy nyugat-oroszországi olajipari-katonai központban.
  • Egyelőre nem tudni, hogy belső szabotázs vagy ukrán akció áll-e a háttérben, de mivel két robbanás is történt eltérő helyeken, a baleset vagy véletlen kizárhatónak tűnik.
photo_camera Látványos volt az éjszaka Brjanszkban.

Hétfőre virradóra hangos robbanások hallatszottak a Moszkvától 380 kilométerre délnyugatra fekvő nyugat-oroszországi Brjanszk városában. A legfrissebb hírek szerint két olajtároló lángolhat a 400 ezres városban, ami durván félúton fekszik Kijev és Moszkva között. A hatalmas tüzek szinte bevilágították a települést. Itt egy videó a város két pontján felcsapó lángokról:

Különböző hírforrások 7 és 25 közé teszik a halottak számát, de ezek a hírek óvatosan kezelendők megerősítés híján.

Az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma elismerte, hogy a városban kigyulladt egy óriás olajtároló. Sőt, rövid időre egy lángoló katonai létesítményről is kiposztoltak egy videót, amit aztán perceken belül leszedtek.

Először arról érkeztek hírek éjjel, hogy robbanás történt a Druzsba nevű olajtárolóban, de később kiderült, hogy a város egy mások pontján is kigyulladt valami. Arról egyelőre megoszlanak az információk, hogy a második helyszín szintén tároló-e, vagy katonai létesítmény. A városban található ugyanis az orosz hadsereg egyik nagy rakétás egységének helyet adó laktanya is. A hírek bizonytalanságát az is okozhatja, hogy a jókora katonai bázis közvetlen közelében is található egy komoly olajtartály, és még a sok elérhető videó ellenére sem világos, hogy melyik lángol.

Brjanszk fontos olajipari központ, a városon fut keresztül például a világ leghosszabb olajvezetéke, amit a Transznyeft nevű cég üzemeltet, és ami Európa felé továbbítja az orosz olajat. Az alanti térképen jól megfigyelhető, a vezetékrendszer milyen fontos pontjánál található Brjanszk.

photo_camera A kép sugalmazásával ellentétben - egyelőre legalábbis - nincs információ olyasmiről, hogy maga az olajvezeték kigyulladt volna.

Az itteni raktárak sajtóhírek szerint fontos üzemanyag-ellátói az észak- és kelet-Ukrajnát lerohanó orosz csapatoknak. A spekulációkban szereplő laktanyában pedig állítólag rakétákat és tüzérségi lövedékeket is tárolnak.

A hírek hallatán azonnal elindult a spekuláció, hogy belső szabotázs vagy ukrán támadás állhat-e a háttérben. Az utóbbi időszakban egymás után több helyen voltak gyanús tüzek Oroszországban, négy nappal ezelőtt a Moszkvától északra fekvő Tverben található katonai kutatóintézetben volt tűz, a különböző források szerint 6-25 áldozattal.

Hétfőn hajnalban ilyen volt a város látképe:


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.