Putyin szerint ukrán utasításra neonácik akarták elrabolni az orosz propaganda egyik legmeghatározóbb hangját

háború
2022 április 25., 14:56
comments 19

„Ma reggel a Szövetségi Biztonsági Szolgálat felszámolt egy terroristacsoportot, ami egy híres orosz televíziós újságíró meggyilkolását tervezte. Vitathatatlan tényeink vannak. A Nyugat már orosz újságírókat akar meggyilkolni” – mondta Putyin az ország legfőbb ügyészeivel folytatott megbeszélésen.

Nem sokkal Putyin kijelentései után a TASZSZ orosz hírügynökség közölte, hogy a biztonsági szolgálatok letartóztatták a Nemzetiszocializmus/Fehér Hatalom nevű neonáci csoport orosz tagjait, akik állítólag a népszerű Kreml-barát állami televíziós műsorvezető, Vlagyimir Szolovjev megölését tervezték Ukrajna megbízásából. A TASZSZ szerint a csoport letartóztatása során számos fegyvert, valamint nyolc Molotov-koktélt és hat pisztolyt találtak a biztonsági szolgálat emberei.

A műsorvezető, Vlagyimir Szolovjov kitüntetést vesz át főnökétől
photo_camera A műsorvezető, Vlagyimir Szolovjov kitüntetést vesz át főnökétől Fotó: Kremlin.ru, CC BY 3.0

Az FSZB gyakran állítja, hogy meghiúsítja a szerintük Ukrajna nevében fellépő szélsőjobboldali csoportok tervezett terrorcselekményeit, anélkül, hogy konkrét bizonyítékokkal szolgálna állításaik alátámasztására. Napokkal az ukrajnai invázió előtt az orosz biztonsági szolgálatok Ukrajnát is megvádolták számos orosz terület és a szeparatisták által birtokolt Donbász elleni támadással.

Putyin hétfőn azt is mondta, hogy a Nyugat belülről próbálja elpusztítani Oroszországot. "Az orosz társadalom megosztása, az ország belülről történő szétfeszítése előtérbe került a Nyugat számára, de erőfeszítéseik kudarcot vallanak" - mondta Putyin, hozzátéve, hogy az orosz társadalom "soha nem volt még egységesebb."

Putyin azzal is vádolta a Nyugatot, hogy külföldi médiaszervezeteket és a közösségi médiát használja az orosz fegyveres erők elleni provokációk szervezésére. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.