Matolcsy: Magyarországnak az infláció letörése mellett törekednie kell a költségvetési egyensúly helyreállítására

gazdaság
április 26., 15:35
comments 4

Az előző évtized eredményes felzárkózási folyamata és az elmúlt 2 év sikeres válságkezelése után Magyarországnak a 2020-as éveket is meg kell nyernie - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács kamatdöntését követő online sajtótájékoztatón. Matolcsy György szerint folytatni kell az infláció elleni küzdelmet, amíg az infláció el nem éri az árstabilitást jelentő 3 százalékot. Hozzátette, hogy várhatóan jövőre megkezdődhet az infláció visszatérése a jegybanki toleranciasávba. A 2010 utáni időszakhoz képest teljesen más feltételekre, nagyobb kockázatokra, de nagyobb lehetőségekre is számít a jegybank elnöke a következő években.

Magyarországnak az infláció letörése mellett törekednie kell a költségvetési egyensúly és a folyó fizetési mérleg egyensúlyára, valamint olyan termelékenységi fordulatra, amely fenntarthatóvá teheti a felzárkózást,

- jelentette ki. Matolcsy adóreformot is javasolt, hiszen Magyarországnak - mint mondta - zöld és digitális adórendszerre van szüksége, középpontjában forgalmi adókkal. Bejelentette, hogy az MNB a következő hetekben 2 éves stabilitási programot készít, és hosszabb távon is hatékony együttműködésre készül a kormánnyal, mert az egyensúlyi helyzet megerősítéséhez mind a fiskális, mind a monetáris politika, mind az árszabályozás eszközeire szükség lesz. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt