A donyecki szakadárok oldalán akart harcolni egy magyar férfi a kommunizmus visszaállításáért, de csalódott bennük

bűnügy
2022 április 27., 06:27
comments 19

A Somogy Megyei Főügyészség tiltott toborzás bűntette miatt emelt vádat egy magyar állampolgárságú, Somogy megyében lakcímmel rendelkező férfival szemben, aki még 2014-ben csatlakozott a Kelet-Ukrajnában illegálisan működő félkatonai fegyveres alakulatokhoz.

A vádirat lényege szerint a férfi az Ukrajnában 2014 áprilisában megalakult „Donyecki Népköztársaság” és „Luganszki Népköztársaság” létrejötte után úgy határozott, hogy a helyszínre utazik, és akár fegyverrel is harcolni fog a kommunizmus és a „második Szovjetunió” visszaállításáért.

A férfi interneten keresztül információkat gyűjtött, majd 2014 őszén Oroszországon keresztül Luganszk városába érkezett, ahol szerződése szerint katonai bázisokon kiegészítő munkákat (fegyverek rakodása, harci technika karbantartása) végzett a szakadár népköztársaság félkatonai alakulatainál. A vádlott 2015 júliusában Donyeck városában egy hónapos katonai kiképzésen is részt vett a „Donyecki Népköztársaság” által fenntartott fegyveres egység szervezésében, majd újabb szerződése alapján a szakadár egységek egyik lövészzászlóaljánál látott el fegyveres őrséget.

Felkelők Donyeck megyében szerda reggel közlekednek. Fotó: AFP/Vaszilij Maximov
photo_camera Felkelők Donyeck megyében szerda reggel közlekednek. Fotó: AFP/Vaszilij Maximov

A vádlott katonai tevékenységét 2016 februárjáig folytatta, amikor az illegális félkatonai fegyveres erők tevékenységében csalódva önként jelentkezett az ukrán hatóságoknál. A férfi ellen Ukrajnában is indult büntetőeljárás, ahol a jogszabályok által nem engedélyezett fegyveres csoportban való részvétel miatt emeltek vádat ellene, ezért a férfival szemben a magyar hatóságok csak az ukrán eljárás befejezése után járhattak el. Az elhúzódó külföldi jogsegély után a nyomozás iratai végül 2022 áprilisában érkeztek meg a Somogy Megyei Főügyészségre.

Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a vádlottal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.