2022 április 27., 19:12

Az oroszok nem szeretnek esőben harcolni

Egyebek között ezt mondják nyugtai illetékesek, akiknek a véleményét a BBC szedte össze. A Donbaszba történő orosz átcsoportosítást értékelték a meg nem nevezett források. Szerintük tovább növelték az erejüket az oroszok, mégis amikor valódi katonai célpontokkal kellene leküzdeniük, ahol kemény az ukrán ellenállás, már veszteségeket szenvednek. A heves esőzések is hátráltatják az orosz előrenyomulást - erre mondta az egyik illetékes a címben idézett mondatot -, a taktikai felkészültségük is gyenge és továbbra is logisztikai problémáik vannak. A hosszú orosz utánpótlásvonalak sebezhetőségét ki is használják az ukrán különleges erők.

Hivatalos ukrán jelentések szerint az orosz csapatok szerdán több irányba is sikertelenül próbáltak offenzívát indítani. Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentése szerint - amit az MTI idézett - az oroszok egyebek mellett rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a keleti országrészben Harkivot, Derhacsit és Prugyankát. Izjum közelében támadóműveletet indítottak, de nem jártak sikerrel, veszteségeket szenvedtek és visszavonultak. Korábban a védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy két települést próbáltak az orosz csapatok elfoglalni Izjumtól mintegy 20 kilométerre, a megyeszékhelyre, Harkivra pedig tüzérségi és légi csapásokat mértek. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Donyec-medencében a harcok ismét kiterjedtek az ukrán és a szakadár területek közti frontvonal teljes hosszára, az orosz erők aknavetőkkel és ágyúkkal lőtték az ukrán állásokat. A Donyecktől mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Kurahove településnél megkísérelték áttörni az ukrán védelmi vonalat, de nem jártak sikerrel. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt állította, hogy az oroszok foszfortartalmú lövedékeket vetettek be Avigyijivka településen.