Kivonul Oroszországból a kínai dróngyártó, a DJI

külföld
2022 április 27., 07:43

Felfüggeszti oroszországi tevékenységét a világ legnagyobb kereskedelmi és ipari dróngyártója, a kínai DJI Tehnology Co. Ltd. A DJI az első nagyobb kínai cég, ami a háború kitörése óta felfüggesztette tevékenységét Oroszországban.

A DJI Mavic Air 2 típusú drónja. A DJI drónjai közül az akár kiskereskedelmi forgalomban beszerezhetők is tökéletesen alkalmasak harctéri felderítésre is.
photo_camera A DJI Mavic Air 2 típusú drónja. A DJI drónjai közül az akár kiskereskedelmi forgalomban beszerezhetők is tökéletesen alkalmasak harctéri felderítésre is. Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A DJI ezzel párhuzamosan Ukrajnában is felfüggesztette tevékenységét. Közleményük szerint cégen belül felülvizsgálják belső irányelveiket, és ennek befejeztéig "ideiglenesen minden üzleti tevékenységünket felfüggesztjük Oroszországban és Ukrajnában". Szóvivőjük szerint "lépésünk nem egy országgal szembeni, hanem az értékeink melletti állásfoglalás. A DJI iszonyodik attól, ha drónjainkat károkozásra használják, ezért ideiglenesen felfüggesztjük forgalmazásukat ezekben az országokban, amíg meg nem bizonyosodunk arról, hogy senki sem használja azokat harcokban".

A DJI egy szóvivője márciusban azt nyilatkozta, hogy a neten felfigyeltek egy videóra, amely alapján úgy tűnt, az orosz hadsereg használja az eszközeiket, de ezt nem tudták megerősíteni, és különben sincs kontrolljuk eszközeik felhasználása fölött. Közben az ukrán hadsereg, illetve ukrán polgárok is azzal vádolták a kínai céget, hogy kiszivárogtatták adataikat az oroszoknak. A cég ezt határozottan tagadta. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.