Magyarország úgy fizet a gázért, ahogy Putyin elrendelte

április 27., szerda 5:20
80

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán. A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy az elmúlt órákban több hír jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A miniszter kiemelte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.

Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt – tette hozzá. De különbséget kell tenni a Bulgáriának szánt gáz és a tranzit között, utóbbival egyelőre minden rendben. Holnap egyeztetni fog a bolgár partnerekkel.

Elárulta, hogy a magyar kormány euróban fizeti ki a gáz árát, és nem rubelben. "Sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export nevű cég számára" - magyarázta a külügyminiszter.

Ahogy azt korábban részletesen megírtuk, Putyin aláírt március végén egy elnöki rendeletet, ami a hivatalos szólamok szerint arra kötelezi a Gazprom EU-s vevőit, hogy ezentúl rubelben fizessenek az orosz állami cégnek a földgázért. A konstrukcióban van néhány rejtett trükk is, de a lényeg, hogy az eljárás végén a Gazprombank intézné az utalásokat, a nyugati vevőknek nem kell közvetlenül összerubelezniük magukat. Az Európai Bizottság április közepén kiadott, nem kötelező állásfoglalása szerint ez a megoldás is sérti a szankciókat.

Magyarország következő fizetési kötelezettsége május 22-én lesz esedékes.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt