Közeleg az óra, amikor kiderül, hogy működik-e Putyin rubeles rendelete

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 április 20., 10:23
comments 13

Áprilistól elvben új rendszer szerint kell az EU-s tagállamok energiakereskedőinek gázt vásárolniuk Oroszországtól, és a Putyin által Európára tukmált elszámolásnak a napokban kellene a gyakorlatban is érvényesülnie. Először ugyanis mostanában keletkezik olyan fizetési kötelezettség, amit már a Gazprombank úgynevezett K számláján keresztül kellene intézni.

A helyzet azért rendkívül bizonytalan, mert az Európai Bizottság arra figyelmezteti az európai cégeket, hogy ha belemennek az új fizetési rendszerbe, akkor megsérthetik az EU-s szankciókat. Csakhogy ez a feltételes mód nem segít eleget a cégek dilemmáján.

Ahogy azt korábban részletesen megírtuk, Putyin aláírt március végén egy elnöki rendeletet, ami a hivatalos szólamok szerint arra kötelezi a Gazprom EU-s vevőit, hogy ezentúl rubelben fizessenek az orosz állami cégnek a földgázért.

A valóságban a rendeletben rögzített elszámolási rendszer nem ilyen szigorú. A vevők továbbra is az eredeti szerződésekben rögzített euróban és/vagy dollárban fizethetnek, de ezentúl ezt egy új számlára kell elhelyezniük, amit a vevő a saját nevén nyit a Gazprombanknál. Ez lenne az úgynevezett K számla a rendelet szövege szerint. A Gazprombank a K számlán lévő devizát az orosz jegybanknál átváltja rubelre. Az így rubelesített összeg átkerülne a vevő egy másik számlájára, és innen már rubelben lehet kifizetni a gáz ellenértékét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.