Közeleg az óra, amikor kiderül, hogy működik-e Putyin rubeles rendelete

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 20., szerda 10:23
15

Áprilistól elvben új rendszer szerint kell az EU-s tagállamok energiakereskedőinek gázt vásárolniuk Oroszországtól, és a Putyin által Európára tukmált elszámolásnak a napokban kellene a gyakorlatban is érvényesülnie. Először ugyanis mostanában keletkezik olyan fizetési kötelezettség, amit már a Gazprombank úgynevezett K számláján keresztül kellene intézni.

A helyzet azért rendkívül bizonytalan, mert az Európai Bizottság arra figyelmezteti az európai cégeket, hogy ha belemennek az új fizetési rendszerbe, akkor megsérthetik az EU-s szankciókat. Csakhogy ez a feltételes mód nem segít eleget a cégek dilemmáján.

Ahogy azt korábban részletesen megírtuk, Putyin aláírt március végén egy elnöki rendeletet, ami a hivatalos szólamok szerint arra kötelezi a Gazprom EU-s vevőit, hogy ezentúl rubelben fizessenek az orosz állami cégnek a földgázért.

A valóságban a rendeletben rögzített elszámolási rendszer nem ilyen szigorú. A vevők továbbra is az eredeti szerződésekben rögzített euróban és/vagy dollárban fizethetnek, de ezentúl ezt egy új számlára kell elhelyezniük, amit a vevő a saját nevén nyit a Gazprombanknál. Ez lenne az úgynevezett K számla a rendelet szövege szerint. A Gazprombank a K számlán lévő devizát az orosz jegybanknál átváltja rubelre. Az így rubelesített összeg átkerülne a vevő egy másik számlájára, és innen már rubelben lehet kifizetni a gáz ellenértékét.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt