Óriási blöffnek tűnik egyelőre Putyin rubeles zsarolása

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 április 01., 06:51
comments 10

Az orosz-ukrán háborút kísérő kommunikációs küzdelem fontos része lett az elmúlt két hétben, hogy Putyin orosz elnök bejelentette, ezentúl csak rubelben fizethetnek az EU-s tagállamok az orosz gázért.

Ha csak a politikusok bejelentéseit figyeljük, úgy tűnhet, péntektől nem jön több orosz gáz az EU-ba: Putyin ugyanis aláírt egy rendeletet csütörtökön, ami szerint aki nem rubelben fizet ezentúl, az nem kap földgázt. Amire az európai vezetők többsége azt válaszolta, hogy ez zsarolás, a szerződések megsértése, nem fizetünk rubelben.

Csakhogy az ördög ezúttal tényleg a részletekben rejlik, és ezek a részletek arra utalnak, hogy aligha áll le a gázüzlet.

Az új orosz rendelet ugyanis azt írja elő, hogy a gáz ellenértékét a nyugati cégeknek a Gazprombanknak kell kifizetniük, és ezt megtehetik euróban vagy dollárban is, pont úgy, ahogy eddig. A bank a számlára érkezett pénzt automatikusan átváltja rubelre az orosz központi banknál. Majd az így rubelesített summa átkerül egy másik számlára mint a gáz hivatalos ellenértéke.

Ezt a játékot az oroszok úgy értelmezik, hogy rubelben kapják meg a gáz árát.

Az ügyben leginkább érintett német és olasz kormány pedig úgy, hogy ők továbbra is euróban és dollárban fizetnek, hiszen a rubelt nem ők váltják.

Mindenki azt mondhatja a saját népének, hogy megnyerte a vitát.

Egy részlet van, amin még mehet vita. Az orosz rendelet azt írja elő,

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt