Óriási blöffnek tűnik egyelőre Putyin rubeles zsarolása

külföld
2022 április 01., 06:51
comments 10

Az orosz-ukrán háborút kísérő kommunikációs küzdelem fontos része lett az elmúlt két hétben, hogy Putyin orosz elnök bejelentette, ezentúl csak rubelben fizethetnek az EU-s tagállamok az orosz gázért.

Ha csak a politikusok bejelentéseit figyeljük, úgy tűnhet, péntektől nem jön több orosz gáz az EU-ba: Putyin ugyanis aláírt egy rendeletet csütörtökön, ami szerint aki nem rubelben fizet ezentúl, az nem kap földgázt. Amire az európai vezetők többsége azt válaszolta, hogy ez zsarolás, a szerződések megsértése, nem fizetünk rubelben.

Csakhogy az ördög ezúttal tényleg a részletekben rejlik, és ezek a részletek arra utalnak, hogy aligha áll le a gázüzlet.

Az új orosz rendelet ugyanis azt írja elő, hogy a gáz ellenértékét a nyugati cégeknek a Gazprombanknak kell kifizetniük, és ezt megtehetik euróban vagy dollárban is, pont úgy, ahogy eddig. A bank a számlára érkezett pénzt automatikusan átváltja rubelre az orosz központi banknál. Majd az így rubelesített summa átkerül egy másik számlára mint a gáz hivatalos ellenértéke.

Ezt a játékot az oroszok úgy értelmezik, hogy rubelben kapják meg a gáz árát.

Az ügyben leginkább érintett német és olasz kormány pedig úgy, hogy ők továbbra is euróban és dollárban fizetnek, hiszen a rubelt nem ők váltják.

Mindenki azt mondhatja a saját népének, hogy megnyerte a vitát.

Egy részlet van, amin még mehet vita. Az orosz rendelet azt írja elő,

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.