Olaszország kész megtagadni a Gazprom követeléseit, ha az unió szerint jogsértő rubelben fizetni a gázszállítmányokért

háború
2022 április 20., 04:46
Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke 2022. február 18-án Rómában
photo_camera Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke 2022. február 18-án Rómában Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Olaszország megtagadja a Moszkva által követelt gázfizetési feltételek teljesítését, ha az Európai Unió arra a következtetésre jut, hogy ezzel megsérti az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos szankciókat - állították a Bloombergnek a kérdésre rálátó pénzügyi-politikai források.

Az Európai Unió előzetes értékelése szerint a Kreml fizetési feltételei egyértelműen sértik a blokk szankcióit. Az olasz kormány egyelőre várja, hogy Brüsszel véglegesítse jogi elemzését, mielőtt bármilyen lépést tenne - mondták a hírügynökségnek nevük elhallgatását kérő források.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hetek óta azzal fenyegetőzik, hogy leállítja a gázszállításokat azoknak a vevőknek, akik nem hajlandóak rubelben fizetni a Gazprom gázkereskedő szolgáltatásáért cserébe. Mindez valóságos fenyegetést jelentene az unióra nézve, amely a gáz 40 százalékát Oroszországból szerzi be.

Március 31-én Putyin rendeletben írta elő, hogy a gázszolgáltató „barátságtalan ügyfeleinek” két számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, egyet devizában, egyet rubelben. Az orosz bank a devizában történő fizetéseket rubelre váltaná át, mielőtt a Gazpromnak átutalja a kifizetéseket.

Az Európai Bizottság jogászainak előzetes elemzése szerint az ilyen rendszerben történő kifizetések sérthetik a blokk által kivetett pénzügyi szankciókat, és a 27 tagállam vezetőiből álló Európai Tanács jogászai egyetértettek a bizottság értékelésével.

Múlt héten a holland kormány az uniós értékelésre hivatkozva felszólította a hollandiai energiaipari vállalatokat, hogy utasítsák el az új orosz fizetési feltételeket.

Az amerikai, európai és ázsiai szövetségesekkel folytatott keddi telefonbeszélgetés során Mario Draghi olasz miniszterelnök sürgette a vezetőket, hogy gyorsítsák fel az Oroszországból származó gázimport diverzifikálásának folyamatát - állította a Bloomberg forrása.

Olaszország a héten új energiaügyi megállapodásokat jelent be a Kongói Köztársasággal és Angolával, amelyek évente további 5 milliárd köbméter, illetve 1,5 milliárd köbméter földgázt szállíthatnak az országba. Az Algériától biztosított plusz mennyiséggel együtt ez jövőre az Oroszországtól kapott mennyiség több mint felét kiválthatná. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.