Olaszország kész megtagadni a Gazprom követeléseit, ha az unió szerint jogsértő rubelben fizetni a gázszállítmányokért

április 20., szerda 4:46
Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke 2022. február 18-án Rómában Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Olaszország megtagadja a Moszkva által követelt gázfizetési feltételek teljesítését, ha az Európai Unió arra a következtetésre jut, hogy ezzel megsérti az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos szankciókat - állították a Bloombergnek a kérdésre rálátó pénzügyi-politikai források.

Az Európai Unió előzetes értékelése szerint a Kreml fizetési feltételei egyértelműen sértik a blokk szankcióit. Az olasz kormány egyelőre várja, hogy Brüsszel véglegesítse jogi elemzését, mielőtt bármilyen lépést tenne - mondták a hírügynökségnek nevük elhallgatását kérő források.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hetek óta azzal fenyegetőzik, hogy leállítja a gázszállításokat azoknak a vevőknek, akik nem hajlandóak rubelben fizetni a Gazprom gázkereskedő szolgáltatásáért cserébe. Mindez valóságos fenyegetést jelentene az unióra nézve, amely a gáz 40 százalékát Oroszországból szerzi be.

Március 31-én Putyin rendeletben írta elő, hogy a gázszolgáltató „barátságtalan ügyfeleinek” két számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, egyet devizában, egyet rubelben. Az orosz bank a devizában történő fizetéseket rubelre váltaná át, mielőtt a Gazpromnak átutalja a kifizetéseket.

Az Európai Bizottság jogászainak előzetes elemzése szerint az ilyen rendszerben történő kifizetések sérthetik a blokk által kivetett pénzügyi szankciókat, és a 27 tagállam vezetőiből álló Európai Tanács jogászai egyetértettek a bizottság értékelésével.

Múlt héten a holland kormány az uniós értékelésre hivatkozva felszólította a hollandiai energiaipari vállalatokat, hogy utasítsák el az új orosz fizetési feltételeket.

Az amerikai, európai és ázsiai szövetségesekkel folytatott keddi telefonbeszélgetés során Mario Draghi olasz miniszterelnök sürgette a vezetőket, hogy gyorsítsák fel az Oroszországból származó gázimport diverzifikálásának folyamatát - állította a Bloomberg forrása.

Olaszország a héten új energiaügyi megállapodásokat jelent be a Kongói Köztársasággal és Angolával, amelyek évente további 5 milliárd köbméter, illetve 1,5 milliárd köbméter földgázt szállíthatnak az országba. Az Algériától biztosított plusz mennyiséggel együtt ez jövőre az Oroszországtól kapott mennyiség több mint felét kiválthatná. (Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt