A svéd kormány nem ír ki népszavazást a NATO-csatlakozásról, ha a parlament jóváhagyja a belépést

április 28., csütörtök 16:50
6

Magdalena Andersson miniszterelnök rossz ötletnek nevezte a referendumot: mivel a NATO-csatlakozás kérdése több, bizalmas nemzetbiztonsági információt is érint, nem alkalmas arra, hogy népszavazás tárgya legyen. Andersson szociáldemokrata pártja mindeddig hevesen ellenezte a NATO-csatlakozást, de a párt áprilisban közleményben leszögezte: az ukrajnai háború fényében készek felülvizsgálni az álláspontjukat.

A népszavazás ötletét elvetette a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson is. A pártelnök azt mondta, a szavazóknak nincsenek illúzióik Oroszországgal kapcsolatban, egészen nyilvánvalóan megértették, mi történt február 24-én, a háború kezdetekor, „és levonták a következtetést”.

Ezzel szemben Nooshi Dadgostar, a csatlakozást ellenző Baloldali Párt vezetője kiállt a népszavazás mellett, mondván: ilyen horderejű döntéshez komoly demokratikus támogatás szükséges.

Svédországban szeptemberben tartanak parlamenti választásokat.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

A Demoskop közvélemény-kutató intézet múlt heti felmérése szerint a svédek 57 százaléka támogatja a NATO-tagságot, 6 százalékkal több mint márciusban. A felmérésből emellett kiderült az is, hogy a Svéd Szociáldemokrata Párt szavazói között is nőtt a csatlakozást pártolók aránya.

A svéd mellett a finn kormány is bejelentette, hogy felülvizsgálja az évtizedek óta tartó katonai semlegességét. Bár a Krím-félsziget 2014-es orosz annektálása óta a két észak-európai ország egyre szorosabb együttműködésre törekedett a NATO-val, korábban Stockholm és Helsinki ellenezte a csatlakozást, amit a közvélemény sem támogatott az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindulása előtt.

Míg Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, Finnországot és a Svédországot a NATO tárt karokkal fogadja, Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn arról beszélt, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása esetén Oroszország kénytelen lenne megerősíteni katonai, különösen nukleáris képességeit a Balti-tenger és Skandinávia térségében. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt