Finnország és Svédország májusban, egyszerre fogja bejelenteni NATO-csatlakozási kérelmét

háború
2022 április 26., 10:49
comments 5

Az Iltalehti című finn lap szerint Finnország és Svédország vezetői a május 16-i héten találkozhatnak, hogy bejelentsék a NATO-hoz való csatlakozási kérelmüket.

Magdalena Andersson svéd (balról) és Sanna Marin finn miniszterelnök találkozója Stockholmban, április 13-án. A téma már akkor a NATO-csatlakozás volt.
photo_camera Magdalena Andersson svéd (balról) és Sanna Marin finn miniszterelnök találkozója Stockholmban, április 13-án. A téma a NATO-csatlakozás volt. Fotó: PAUL WENNERHOLM/AFP

Ahogy a BBC is írja, a két ország régóta a katonai semlegesség politikáját követi, hogy elkerülje a regionális hatalmakkal való konfliktust. A hónap elején azonban Sanna Marin finn miniszterelnök azt mondta svédországi látogatása során, hogy „minden megváltozott”, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Szerinte Helsinkinek „fel kell készülnie Oroszországgal szemben”.

Az Aftonbladet svéd lap kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már beleegyezett, hogy biztonsági támogatást nyújt a pályázati folyamat során.

Ez a támogatás magában foglalná a csapatok számának növelését az északi országokban, a hírszerzési együttműködést, segítséget a kiberfenyegetések elleni küzdelemben és a NATO hadihajók fokozott jelenlétét a Balti-tengeren.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.