Finnország és Svédország májusban, egyszerre fogja bejelenteni NATO-csatlakozási kérelmét

április 26., kedd 10:49
6

Az Iltalehti című finn lap szerint Finnország és Svédország vezetői a május 16-i héten találkozhatnak, hogy bejelentsék a NATO-hoz való csatlakozási kérelmüket.

Magdalena Andersson svéd (balról) és Sanna Marin finn miniszterelnök találkozója Stockholmban, április 13-án. A téma a NATO-csatlakozás volt. Fotó: PAUL WENNERHOLM/AFP

Ahogy a BBC is írja, a két ország régóta a katonai semlegesség politikáját követi, hogy elkerülje a regionális hatalmakkal való konfliktust. A hónap elején azonban Sanna Marin finn miniszterelnök azt mondta svédországi látogatása során, hogy „minden megváltozott”, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Szerinte Helsinkinek „fel kell készülnie Oroszországgal szemben”.

Az Aftonbladet svéd lap kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már beleegyezett, hogy biztonsági támogatást nyújt a pályázati folyamat során.

Ez a támogatás magában foglalná a csapatok számának növelését az északi országokban, a hírszerzési együttműködést, segítséget a kiberfenyegetések elleni küzdelemben és a NATO hadihajók fokozott jelenlétét a Balti-tengeren.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt