Korai hőhullám tört Indiára

időjárás
2022 április 28., 04:59
comments 1

„A hőmérséklet gyorsan emelkedik az országban, és a szokásosnál jóval korábban” - közölte szerdán Narendra Modi miniszterelnök a vezető miniszterekkel.

Delhiben a hőmérő higanyszála 44 fok fölé is emelkedhet, de a hőhullám 15 indiai államot érint, beleértve az északi Himácsal Pradest is, ami az enyhe hőmérsékletéről ismert.

Indiában nem ritkák a hőhullámok, különösen májusban és júniusban nem, de idén a felmelegedés márciusban kezdődött, és az elmúlt 122 év legmelegebb hónapját produkálta.

photo_camera Fotó: RITESH SHUKLA/NurPhoto via AFP

A hőhullám már most érezteti a mezőgazdaságra gyakorolt hatását, ugyanis a gazdálkodók szerint az negatívan befolyásolta a búza betakarítását, ami globális ellátási problémához vezethet.

A hőség megnövelte az energiaigényeket is, ami több államban is hiányhoz vezetett. Az ország miniszterelnöke szerint tüzektől is tartani lehet a kialakult hőség miatt.

A tudósok szerint a korai szélsőséges időjárással a globális felmelegedés okolható. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.