Orbánnak beszóló litván rendező: Ez minden európai ember háborúja

KULTÚRA
2022 április 28., 11:37
comments 7

Európa egyik legelismertebb, litván rendezője, Oskaras Koršunovas a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon üzent Orbán Viktornak az orosz-ukrán háború kapcsán. Most a hvg360 készített vele interjút.

A Delhi tánc című előadás végén képeket vetítettek az 56-os magyar forradalomról és a jelenlegi ukrán háborúról azzal a felirattal, hogy: Orbán, biztos vagy benne? Magyarország 1956 – Ukrajna 2022.

Oskaras Koršunovas rendezővel a hvg360 készített interjút a közönségtalálkozó előtt. Arra kérdésükre, hogy a rendező miért döntött úgy, hogy ezzel a performansszal üzen Orbán Viktornak, Korsunovas azt válaszolta:

„A magyar választási kampány alatt Orbán Viktor kijelentette: „Ez nem a mi háborúnk. Ez a háború az oroszok és az ukránok ügye.” Pedig valójában ez minden európai ember háborúja, hiszen a háború az európai értékek ellen zajlik. Orbán Viktor is az Európai Unió egyik államát vezeti; ő elmondta a véleményét arról, hogy ez kinek a háborúja. Mi is elmondtuk a miénket.”Korsunovas elárulta, hogy amikor először jelentkeztek a fesztiválra, akkor még nem tudták, hogy azt Vidnyánszky Attila, Orbán csatlósa szervezi, és amikor kiderült, sokat tanakodtak, hogy mi legyen, de végül amellett döntöttek, hogy trójai falovak lesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.