Orbánnak beszóló litván rendező: Ez minden európai ember háborúja

KULTÚRA
2022 április 28., 11:37
comments 7

Európa egyik legelismertebb, litván rendezője, Oskaras Koršunovas a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon üzent Orbán Viktornak az orosz-ukrán háború kapcsán. Most a hvg360 készített vele interjút.

A Delhi tánc című előadás végén képeket vetítettek az 56-os magyar forradalomról és a jelenlegi ukrán háborúról azzal a felirattal, hogy: Orbán, biztos vagy benne? Magyarország 1956 – Ukrajna 2022.

Oskaras Koršunovas rendezővel a hvg360 készített interjút a közönségtalálkozó előtt. Arra kérdésükre, hogy a rendező miért döntött úgy, hogy ezzel a performansszal üzen Orbán Viktornak, Korsunovas azt válaszolta:

„A magyar választási kampány alatt Orbán Viktor kijelentette: „Ez nem a mi háborúnk. Ez a háború az oroszok és az ukránok ügye.” Pedig valójában ez minden európai ember háborúja, hiszen a háború az európai értékek ellen zajlik. Orbán Viktor is az Európai Unió egyik államát vezeti; ő elmondta a véleményét arról, hogy ez kinek a háborúja. Mi is elmondtuk a miénket.”Korsunovas elárulta, hogy amikor először jelentkeztek a fesztiválra, akkor még nem tudták, hogy azt Vidnyánszky Attila, Orbán csatlósa szervezi, és amikor kiderült, sokat tanakodtak, hogy mi legyen, de végül amellett döntöttek, hogy trójai falovak lesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt