A globális felmelegedés az elmúlt 250 millió év legnagyobb mértékű pusztulását eredményezheti a tengeri élővilágban

természet
2022 április 29., 6:52
comments 1

A globális felmelegedés következményeként tengeri fajok tömeges kihalásának veszélye áll fenn, figyelmeztetett egy új kutatás.

A világ tengervizének hőmérséklete folyamatosan emelkedik a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó többlethő miatt, miközben az óceán oxigénszintje csökken és a víz savasodik a légkörből származó szén-dioxid felszívódása miatt.

Ez azt jelenti, hogy az óceánok túlmelegednek, egyre inkább levegő után kapkodnak - az oxigénhiányos óceáni vizek mennyisége az 1960-as évek óta megnégyszereződött -, és egyre kevésbé élhetők. Az olyan vízi élőlények, mint a kagylók és garnélarákok, a tengervíz savasodása miatt nem képesek megfelelően kialakítani a héjukat.

A melegedő vízhőmérséklet és a csökkenő oxigénmennyiség kettős nyomása a kutatók szerint nagyon hasonlít azokra a körülményekre, amelyek 250 millió éve, a perm időszak végén tömeges kihaláshoz vezettek. Ez a "nagy kihalás" néven ismert kataklizma a bolygó tengeri állatvilágának akár 96 százalékának pusztulásához vezetett.

A jövő

A kutatás szerint katasztrofális kihalási szinteket érhetünk el, ha továbbra is korlátlanul bocsátjuk ki a bolygónkat melegítő gázokat, mert ez az évszázad végére az iparosodás előtti időkhöz képest több mint 4 Celsius-fokos átlagos felmelegedést okozhat.

Még a kedvezőbb forgatókönyvek is aggodalomra adnak okot: a világ a tengeri élővilágának jelentős részét elveszítheti. Az iparosodás előtti normához képest 2 Celsius-fokos felmelegedés esetén, az óceánokban élő nagyjából kétmillió faj mintegy 4 százaléka ki fog pusztulni.

A tanulmány szerint a sarkvidékeken élő halak és tengeri emlősök a legveszélyeztetettebbek, mivel a trópusi fajokkal ellentétben nem tudnak majd megfelelően hűvösebb éghajlatra vándorolni.

Egyéb veszélyek

Az éghajlatváltozás felerősíti a vízi élővilágot fenyegető egyéb nagy veszélyeket, például a túlhalászást és a szennyezést. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió adataira támaszkodó tanulmány szerint a tengeri fajok 10-15 százalékát már most is a kihalás veszélye fenyegeti.

John Bruno, az Észak-Karolinai Egyetem tengerökológusa, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy az új kutatás megalapozottnak tűnik, de eltér a témával kapcsolatos korábbi tanulmányoktól, amelyek szerint a fajok elsősorban új területekre szóródnak szét, nem pedig teljesen kipusztulnak.(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt