Németország beperelte Olaszországot Hágában a szabálytalan II. világháborús kártérítési ügyek miatt

április 30., szombat 10:09

Németország pert indított Olaszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ), mert az olasz kormány továbbra is lehetővé teszi, hogy a náci háborús bűnök áldozatai kártérítést követeljenek a német államtól olasz bíróságok előtt, még azután is, hogy egy korábbi ítélet szerint az ilyen követelések sértik a nemzetközi jogot.

A Nemztközi Bíróság épülete, a Béke palota Hágában. Fotó: SANDRA UITTENBOGAART/ANP via AFP

A német fél szerint a 2012-es ítélet óta több mint 25 új kártérítési igényt nyújtottak be Olaszországban a német állam ellen a második világháború alatti náci bűnökből eredő károk miatt. Ezek közül sok esetben a bíróságok kártérítés fizetésére kötelezték Németországot. Két ilyen ügyben a követelések kielégítésére olasz bíróságok megpróbálják lefoglalni a német állam tulajdonában lévő római ingatlanokat.

Németország azért indított most pert az ICJ-nél, mert egy olasz bíróság közölte: május 25-ig dönt arról, hogy kikényszeríti-e az épületek eladását, amelyek egy része német kulturális, régészeti, történelmi és oktatási intézményeknek ad otthont.

A német állam arra kérte a hágai bíróságot, hozzon ideiglenes intézkedéseket arról, hogy Olaszország ne árverezhesse el nyilvánosan az ingatlanokat, amíg a kártérítési igényekkel kapcsolatos szélesebb körű ügyét elbírálják. Utóbbi évekig is eltarthat.

A második világháborús kártérítési igényekkel kapcsolatos vita 2008-ban kezdődött, amikor Olaszország legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy Németországnak mintegy 1 millió eurót kell fizetnie kilenc olyan ember családjainak, akiket 1944-ben a toszkánai Civitellában a német hadsereg ölt meg. Ezt számos hasonló kártérítési igény követte.

Németország azzal érvelt, hogy az érintett országokkal kötött kiterjedt béke- és jóvátételi szerződésekben már kárpótolt a második világháborúban elkövetett bűnökért, és több milliárd eurót fizetett ki azóta, hogy a háború a náci rezsim 1945-ös vereségével véget ért, így a továbbiakban mentesül más kártérítési igények alól. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt