Az oroszok mától bevezetik a rubelt Herszonban, a lakosság ellenáll

háború
2022 május 01., 16:39

Május 1-től a rubel a megszállók által elismert fizetőeszköz délkelet-ukrajnai Herszonban – írja a BBC oroszpárti forrásokra hivatkozva . A város ukrán polgármestere, Igor Koljkajev szerint amíg a régió egyetlen működő bankja ukrán, nem pedig orosz, addig ez nem lesz lehetséges.

Annak ellenére, hogy az oroszok 60 napja megszállás alatt tartják a várost, a lakosok megpróbálnak apró módszereket találni arra, hogy szembeszálljanak velük. Ilyen például, hogy a kapott rubeleket visszacserélik az ukrán valutára, hrivnyára.

„Azt hiszem, a legtöbb ember elmegy innen, ha bevezetik a rubelt” – mondta a BBC-nek egy nő Herszon belvárosában. „Jelenleg még működnek valutaváltók a városban. Ha nekem rubelben fizetnek majd, átváltom hrivnyára. Szerintem nem én leszek az egyetlen.” Ukrán híradások szerint Herszon környékén már kiosztottak néhány nyugdíjat rubelben, de azt az emberek már vissza is váltották ukrán hrivnyára.

A háromszázezres, folyóparti Herszon az első és máig az egyetlen ukrán nagyváros, amelyet az orosz offenzíva sikeresen elfoglalt február 24., a hadműveletek elindítása óta. A város március eleje, tehát két hónapja orosz fennhatóság alatt van, viszont azóta sem nagyon derült ki, hogy a megszállók vajon mit akarnak kezdeni a helyzettel. Egyelőre folyik a találgatás.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.