Guineában hamarosan véget érhet az átmeneti katonai kormányzás

külföld
2022 május 01., 08:01
comments 1

A guineai katonai kormány bejelentette, hogy 39 hónap után véget érhet az átmeneti kormányzás és az ország visszatérhet a polgári kormányzás alá.

Mamady Doumbouya ezredes a tévében nyilatkozta, hogy a javaslatot most a guineai parlament elé terjesztik.

Guineában 2021-ben döntötte meg a hadsereg elitalakulata Alpha Condé, a 2020-ban vitatott körülmények között újraválasztott, 2010 óta hatalmon levő elnök uralmát. Condé a korábbi alkotmány alapján nem indulhatott volna harmadszor is az elnöki posztért, de a választások előtt fél évvel módosította az ország alaptörvényét. A választások előtt és alatt emiatt több tucatnyi halálos áldozatot követelő összetűzések robbantak ki, és sok ellenzékit vettek őrizetbe. Condé hatalmát végül szeptember 5-én döntötte meg Mamady Doumbouya ezredes, a hadsereg elitalakulatának vezetője, aki másnap már az átmeneti kormány megalakítását is bejelentette.

photo_camera Mamady Doumbouya Fotó: CELLOU BINANI/AFP

Az emberek eleinte üdvözölték a katonai kormányt, de az utóbbi időben nőtt az elégedetlenség, mivel a katonai junta nem tudta átadni a hatalmat a polgári uralomnak. A nyugat-afrikai nemzetek regionális tömbje, az Ecowas múlt hétfőn határidőt tűzött ki a hadsereg számára, hogy megadja ütemtervét, és kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben azonnali szankciókkal kell szembenéznie. A határidőt ugyan elmulasztották, de a junta több időt kért, és azt mondta, hogy fontolóra veszik a 18 és 52 hónap közötti átmeneti időszakot. A 39 hónap egy köztes megoldásnak tűnik.

Doumbouya ezredes megígérte, hogy a felálló kormány tisztségeiért sem ő, sem más nem indulhat a katonai juntából. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt