Oroszország kiszáll a Nemzetközi Űrállomásból a szankciók miatt

háború
május 1., 13:23
comments 4

Oroszország az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciókra hivatkozva kiszáll a Nemzetközi Űrállomás projektből – írja a Bloomberg. Ezt a TASSZ és a Ria Novoszti állami hírügynökség szerint az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz vezetője, Dimitrij Rozogin jelentette be szombaton az állami tévének adott interjújában.

Rogozin a hónap elején azzal fenyegetőzött, hogy befejezi az orosz űrmissziót, ha az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada nem szünteti meg az orosz űriparban részt vevő vállalkozások elleni szankciókat. Most pedig azt mondta, hogy a döntés már megszületett, csak nyilvánosan nem beszéltek még róla. "A partnereinket hamarosan hivatalosan is értesíteni fogjuk, hogy az orosz kozmonauták egy éven belül elhagyják a Nemzetközi Űrállomás fedélzetét" - mondta.

photo_camera A Nemzetközi Űrállomás a SpaceX Crew Dragon űrhajójának felvételén 2021. április 24-én. Fotó: NASA/AFP

A nemzetközi űrállomás egészen a háborúig az együttműködés ritka területe maradt Oroszország és az Egyesült Államok, valamint szövetségesei között. De Oroszország példátlan nemzetközi elszigeteltsége, amióta februárban megtámadta Ukrajnát, a közös űrkutatás végét jelentette.

Ez hátráltatja a nyugati országok űrkutatási programjait is, mert az oroszok rendelkeznek (néhány magáncég mellett) olyan technológiával, amellyel személyzetet és utánpótlást tudnak feljuttatni az űrállomásra. Az amerikai űrsiklók 2011-es nyugdíjazása után sokáig a NASA csak az orosz Szojuz űrhajókkal tudott asztronautákat és felszerelést szállítani az űrállomásra. Az amerikai űrügynökségnek mostantól inkább a magánrepülésekre kell támaszkodnia, Elon Musk űrcége, a SpaceX már ötször tette meg az utat az ISS-re és vissza.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt