Perben követel 400 millió dollárt a bebörtönzött hős ruandai hoteligazgató, Paul Rusesabagina családja

külföld
2022 május 01., 05:44

Paul Rusesabagina, az 1994-es ruandai népirtás hőse, aki a kigali „Hotel Ruanda” (valódi neve: Hôtel des Mille Collines) igazgatójaként több mint ezer embernek adott menedéket a fővárosban tízezreket lemészároló gyilkos milíciák elől.

Rusegambina családja az Egyesült Államokban nyújtott be periratot a ruandai kormánnyal szemben, és 400 millió dollár kártérítést követel, amiért Paul Rusesabaginát állítólag elrabolták és megkínozták.

A családja szerint a volt hoteligazgatót a ruandai elnök és más tisztviselők Texasból csábították vissza az afrikai országba, ott elfogták, megkínozták, és tavaly 25 év börtönre ítélték terrorizmus vádjával.

A család azt is kilátásba helyezte, hogy a 400 milliós kártérítés összege minden nappal nőni fog, amíg nem engedik szabadon.

A ruandai népirtás 1994 áprilisában kezdődött, és alig száz nap alatt körülbelül 800 000, főként tuszi nemzetiségű ruandait mészároltak le hutu fegyveres csoportok. Rusesabagina kigali szállodájában körülbelül 1200 embert rejtett el, illetve mentett meg politikai kapcsolataival. A népirtásról és Rusesabagina hőstetteiről több film is készült, a legsikeresebb a 2004-ben bemutatott hollywoodi produkció, amelyben Don Cheadale alakítja a főhőst.

A film megjelenése után George W. Bush akkori amerikai elnök elnöki szabadságéremmel tüntette ki a ruandai hoteligazgatót. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.