2017 óta változatlan az otthoni szakápolás és a hospice ellátás vizitdíja

Egészségügy
2022 május 02., 05:46
comments 1

Az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy akár meg is szűnhet egyes településeken az otthoni szakápolás és a hospice ellátás, mivel egyre több érintett küzd megélhetési problémákkal.

Az otthonápolást végző szakemberek ugyanis kimaradtak az egészségügyi béremelésből: az otthoni szakellátás vizitdíj alapon megy, 2017 óta változatlan áron: a biztosító 2960 és 3770 forint közötti összeget fizet ki érte, míg az otthoni hospice ellátás napidíjas, 4400 forintot kap az ellátó a biztosító. Ebből kéne kigazdálkodni a bért, a tankolást, az eszközöket és az irodafenntartást.

A csatornának nyilatkozott Friesz Anna, a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy ahogy megszűnik például a benzinárstop, azonnal el fog lehetetlenülni a munkájuk.

Lukács Miklós, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke attól tart, hogy várólisták alakulhatnak ki a hospice ellátásban, de azok az emberek, akikkel foglalkoznak, jellemzően olyan betegségekkel küzdenek, melyek kezelése nem várhat több napot.

A két egyesület korábban több minisztériumnak is levelet írt, azt szeretnék elérni, ha megduplázódnának a vizitdíjaik. Februárban válaszolt nekik Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, és türelmet kért. Az RTL Klub is szeretett volna interjút kérni tőle a témában, de nem jártak sikerrel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.