Elég szívatós feladattal indult a középszintű magyar érettségi

oktatás
2022 május 02., 08:01

Több mint 73 ezer tizenkettedikes kezdte el hétfőn reggel kilenckor a magyar érettségi megírását, túlnyomó többségük középszinten.

Az első körben először a szövegértési feladattal kell végezniük másfél óra alatt, illetve van egy rövid szövegalkotási feladat is. Az Eduline információja szerint a nyitó kör első, szövegértési felében egy 1999-ben megjelent szótár kétoldalas előszavát kell elolvasni, megérteni, majd az ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Az oktatási oldal kommentárja szerint

“egy szótár előszavát kell elolvasniuk, amelyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van. A szövegben bőven vannak nyelvészeti kifejezések is, a téma valószínűleg nem áll túl közel a 18 évesekhez.”

A szövegalkotási részben a diákok két lehetőség közül választhatnak:

1.) vagy egy megadott témáról írnak érvelést,

2.) vagy egy megadott műfajban és megadott témáról kell hétköznapi műfajú szöveget (például panaszlevelet, hozzászólást, felszólalást, kérvényt) írniuk. A szövegnek 120-200 szóból kell állnia, és maximum tíz pontot lehet szerezni.

Idén az 1-es lehetőség az iskolai memoriterek, vagyis irodalomórára kívülről megtanulandó szövegek melletti vagy elleni érvelés. A 2-es pedig egy hozzászólás írása az osztálykirándulásokról, egy diákönkormányzati tag nevében.

Ebben a 90 percig, vagyis fél tizenegyig tartó első körben a szövegértési feladatra maximum 40 pontot szerezhetnek az érettségizők, a szövegalkotásira pedig 10-et.

A második körben jön majd a műelemzés 40 pontért, illetve maximum 10 pont jár az egész dolgozat helyesírásáért és írásképéért.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.