Meghalt az orosz megszállás miatt egy hónapig éhségsztrájkoló 85 éves ukrán festőművésznő

külföld
2022 május 02., 07:27

A hétvégén meghalt az a 85 éves ukrán festőművész-divattervezőnő, akit április 2-a óta ápoltak kórházban, miután egy hónapon át éhségsztrájkolt az oroszok által elfoglalva tartott Bucsában.

Ljubov Pancsenko Mihaliivna 1938-ban született, textiltervezőként és grafikusként végzett, és azért lett ismert, mert a hatvanas évek Szovjetuniójában, a hruscsovi enyhülés idején az ukrán népművészeti motívumokat alkotásaikba emelő művészek csoportjához tartozott. Festett, készített metszeteket és textilmintákat is.

photo_camera Pancsenko-festmény

A Bucsában élő művész otthon tárolt életművét a háború kitörésének pillanatában elszállították egy múzeumba, így az megmenekült. A házát később a települést elfoglaló orosz katonák kirabolták, egy melléképületet tüzérségi találat ért, a ház ablakai kitörtek. Az idős művésznő az oroszok kegyetlenkedései elleni tiltakozásból egy hónapig nem evett és nem kelt ki az ágyból.

A legyengült asszonyt április eleje óta ápolták, de a szervezete nem bírta tovább.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.