Szabó Magda-novella és Janus Pannonius-Juhász Gyula-összehasonlítás között kellett választani a magyar érettségin

oktatás
2022 május 02., 11:01

A középszintű magyar érettségi szünet utáni részében 2,5 óra alatt kell elemzést írni. Két lehetőség közül lehetett választani, egyik sem tűnik durvának: vagy Szabó Magda egyik novelláját lehet elemezni, vagy összehasonlító elemzést írni Janus Pannonius és Juhász Gyula Nagyváradról szóló verseiről.

A novellaelemzés eleve nem bonyolult művészet, ezúttal pedig a versek sem cselesek. A Janus Pannonius-költemény ráadásul az alaptananyag jól ismert darabja, a Búcsú Váradtól-t még a Kaláka is feldolgozta:

link Forrás


Juhász Gyula verse egyszerű szerkezetű, az üzenete végképp az - a költő fiatal korábban jobban érezte magát Váradon, mint öregen később máshol -, ebben sincs különösebb trükk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.