A kormány szerint azért jó a magasabb inflációs környezet, mert az ösztönzi a bérnövekedést

május 3., kedd 6:37
22

Csuda jól fognak idén is élni a magyarok - ez derül ki a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programból. Csak néhány példa az Orbán-kormány optimizmusára:

A kormány intézkedései mellett a magas foglalkoztatás és a kétszámjegyű átlagos béremelkedés is biztosítja a reáljövedelmek és ezáltal a fogyasztás növekedését – a megemelkedett infláció ellenére is. Mindezek következtében a fogyasztás dinamikus bővülése továbbra is érdemben járul hozzá a magyar gazdaság teljesítményének emelkedéséhez.

Tehát az elképesztő infláció ellenére dinamikusan fog bővülni a lakosság fogyasztása. Lássuk a következőt:

2022-ben ismét kétszámjegyű bérnövekedés valósulhat meg, melyet az év eleji kedvező konjunktúra, a bérminimumok emelésének
tovagyűrűződő hatása, a feszes munkaerőpiaci és a magasabb inflációs környezet, illetve a közszféra bérfejlesztései is ösztönöznek. Összességében 2022-ben is az infláció mértékénél magasabb átlagbéremelkedés valószínűsíthető, így idén is, valamint a
következő években is folytatódhat a keresetek reálértékének emelkedése

Tehát azért jó a magasabb inflációs környezet, mert az bérnövekedést ösztönöz. Úgy kalkulálnak, hogy az áremelkedés üteme a magas energiaárak bázisba épülésével 2023-ban csökkenhet érdemben.

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Portfolio arról írt, hogy a dokumentum szerint 4,3 százalékos gazdasági növekedést, a bruttó hazai termék 4,9 százalékára csökkenő költségvetési hiányt és 76,1 százalékára javuló államadósságot vár a pénzügyi kormányzat 2022-re. Az mfor.hu pedig azt emelte ki belőle, hogy nyoma sincs benne a költségvetési és monetáris politika (jobban mondva, azok irányítói, Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök) között meglévő, időnként heves véleménykülönbségnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt