Az amerikai Legfelsőbb Bíróság az abortuszszabályok szigorítására készül

jog
2022 május 03., 04:32
comments 6

Legalábbis egy a Politicóhoz eljutott, kiszivárgott tervezet szerint, amiben az olvasható, hogy Samuel Alito bíró szerint az 1973-as Roe kontra Wade döntés „égbekiáltóan téves”. A Roe kontra Wade egy mérföldkőnek számító jogi döntés volt, amelyben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a texasi statútumot, amely megtiltotta az abortuszt. Ezzel Amerikában gyakorlatilag legalizálták az eljárást, abszolút jogot adva az amerikai nőknek az abortuszhoz a terhesség első három hónapjában.

A BBC azt írja, a dokumentum kiszivárgása is példa nélküli, azt sem a Legfelsőbb Bíróság, sem a Fehér Ház nem kommentálta egyelőre.

photo_camera Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

Alito a tervezetben úgy fogalmaz, „itt az ideje, hogy az alkotmányra hallgassunk, és visszaadjuk az abortusz kérdését az emberek választott képviselőinek”. Szerinte a Roe kontra Wade indoklása „kivételesen gyenge” volt, és „káros következményekkel járt”. De a BBC szemléje szerint a bíró által benyújtott tervezetben az is olvasható, hogy „az abortuszhoz való jog nem gyökerezik mélyen a nemzet történelmében és hagyományaiban”. Ha a júliusra várható döntés a lényegét tekintve megegyezik a most kiszivárogtatott tervezettel, megszűnik szövetségi szinten az abortusz legalitása, és az engedélyezés visszakerül a tagállamok hatáskörébe. Ezután jó pár konzervatív vezetésű és törvényhozású államban azonnal szigorúbb abortuszszabályok lépnek életbe. Aki megengedheti magának, az kénytelen lesz más államba utazni, ha el akarja vetetni a magzatát, a szegényebbeknek viszont erre nem lesz lehetőségük, így ők vagy nem szakítják meg a nem kívánt terhességüket, vagy kockázatos, illegális megoldást próbálnak majd választani.

A kiszivárogtatásra egyelőre csak Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője reagáltak. Közleményük szerint „ha a jelentés pontos, a legfelsőbb bíróság az elmúlt 50 év legnagyobb jogkorlátozására készül”, és a „republikánusok által kinevezett bírák” döntése „a modern történelem egyik legrosszabb és legkárosabb döntése” lenne.

Nem először kerül az ügy a legfelsőbb bíróság elé: 1992-ben is megpróbálták hatályon kívül helyezni Roe kontra Wade ítéletet , de akkor Anthony Kennedy bíró az utolsó pillanatban meggondolta magát, hiányzott egy szavazat. Ha akkor megszavazza, az abortusz Amerika 22 államában illegális lenne.

A BBC hozzáteszi, hogy ez egyelőre csak egy tervezet, és a kiszivárogtatás is meghiúsíthatja, ahogy arra is nagy esély van, hogy a bírák időközben megváltoztassák a véleményüket. Egyébként az amerikai legfelsőbb bíróság jelenlegi kilenc bírája közül hatot republikánusok neveztek ki, a másik hármat demokraták választották. A kiszivárogtatás példa nélküli, és az első kommentárok szerint valószínűleg aláássa a bizalmat a véleménykülönbségek ellenére hagyományosan összetartó jogi testületben.

A Politico szerint Alito bíró és a négy másik, republikánusok által kinevezett bíró – Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh és Amy Coney Barrett – támogatja a lépést, de azt nem tudni, hogy John Roberts főbíró hogyan szavaz. A három, demokraták által kinevezett bíró – Stephen Breyer, Sonia Sotomayor és Elena Kagan – egy ellenvéleményen dolgozik.

Az USA Legfelsőbb Bíróságán évtizedekig nagyjából egyensúlyban voltak a liberálisabb és konzervatívabb bírók és vélemények. Ez a helyzet akkor változott meg, amikor a szokásjogot felrúgva az Obama-kormány utolsó évében a republikánus többségű Szenátus nem volt hajlandó támogatni a demokraták liberális jelöltjét, és az elnökválasztást követően Trump konzervatív jelöltjét juttatták be a testületbe. Trump utolsó évében viszont a republikánusok ragaszkodtak hozzá, hogy a távozó, idős alkotmánybírót még ők pótolják.

A befolyásos szabadságjogi szervezet, az American Civil Liberties Union szerint az abortuszellenes döntés „a fél nemzetet megfosztaná egy olyan alapvető, alkotmányos jogtól, amelyet nők milliói élveznek már több mint 50 éve”.

(Politico/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.