Felújíthatják Makovecz Imre sevillai pavilonját

építészet
2022 május 03., 10:58
comments 1

Az 1992-es sevillai világkiállításra épült, Makovecz Imre által tervezett magyar pavilon nemrég újra gazdát váltott, a 24.hu cikke szerint az épületet hamarosan felújíthatják. A cikk szerint az épület hosszú ideje pusztul, sorsa harminc éve bizonytalan.

A 92-es expóra született hatvanhét pavilon közül ötvenkettő mára eltűnt, nyolc pedig, köztük a magyar is, védelmet élvez, ez azonban nem tudja garantálni azt, hogy a szükséges karbantartási, illetve állagmegóvási munkákat elvégzik.

link Forrás

Ahogy a 24.hu írja, a folyamatot a benne működő múzeum 2007-es bezárása is gyorsította, emiatt a magyar kormány 2013-ban tervezte a darabokra bontását, majd hazaszállítását és újbóli felállítását, ez azonban mégsem valósult meg, nem tudni miért.

Az épületre öt évvel ezelőtt egy árverésen kerestek új gazdát, akkor 3 millió euróért lehetett volna megvásárolni, miután akkori tulajdonosának, a Zent-csoportnak megindult a végelszámolása.

Az épületnek most egy spanyol üzletember, Mario López Magdaleno lett a tulajdonosa, aki a bányászat, a távközlés, az energetika, illetve a vasút területén is rendelkezik különböző érdekeltségekkel. Hogy mi a terve az épülettel, egyelőre nem ismert, de a 24.hu cikke szerint nyilvánvaló, hogy teljes felújításban gondolkodik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.