Ha nincs napraforgó, jó lesz a repce is

mezőgazdaság
2022 május 03., 10:32
comments 4

Nagyon bizalomgerjesztő és egyben ínycsiklandozó hírt közölt az MTI: az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén speciális szabályok lépnek életbe, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel. Bognár Lajos országos főállatorvos egy példát is említett: a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítheti egy adott termék (majonéz) előállításánál.

Ráadásul az eredeti csomagolásban is lehet értékesíteni az árut, külön figyelmet kell azonban fordítani a fogyasztó tájékoztatására a változásról. A cél az, hogy minden finom maradjon:

A határozat célja biztosítani a lakossági ellátást, hogy a megszokott kínálat ugyanolyan minőségi színvonalon megmaradjon. Az alapanyagok cseréje az élelmiszerbiztonság vagy a tájékoztatási kötelezettség sérülésével nem járhat

- vélekedett a főállatorvos.

Ukrán tank egy napraforgómező mellett, a fotó még 2014-ben, Donyeckben készült
photo_camera Ukrán tank egy napraforgómező mellett, a fotó még 2014-ben, Donyeckben készült Fotó: -/AFP

Hogy miért történik ez? Az alapanyagok beszerzése számos területen nehézkessé vált a járvány és az ukrajnai helyzet miatt; eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.