A kormány nem ad rendszeres tájékoztatást az ukrán nagykövetségnek az ide érkező menekültekről

háború
2022 május 04., 05:00
comments 6

Nem kap rendszeres tájékoztatást a menekültekről a magyarországi ukrán nagykövetség, ezért arra kérték a kormányt, hogy nevezzenek ki egy kapcsolattartót, de a kormányzat nem reagált a kérésre, írja a Népszava.

Ljubov Nepop nagykövet szerint a pontos adatok, az állandó kapcsolattartás a menekültek ügyeinek kezelése és jogainak biztosítása miatt lenne fontos. Kapcsolattartó hiányában azonban a nagykövetség csak a Külgazdasági és Külügymisztérium (KKM) diplomatáitól, a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs titkárságától, a Belügyminisztérium illetékes szerveitől és a rendőrségtől tudják összehálózni az információkat.

„Nagykövetségünk többször kérte, hogy küldjenek rendszeres tájékoztatást, de legutóbb április 12-én a KKM-től kaptunk hivatalos jegyzéket, amely szerint február 24-e óta 537 393 ukrán állampolgár lépett Magyarország területére, 14 399-en kérelmeztek menedékjogi eljárást, s közülük 3 779 fő kapta meg a menedékes státuszt” – közölte a képviselet a Népszavával. - „A 12-i közlés szerint a magyar hatóságok addig 9464 érkezőnek biztosítottak szállást, ám azt nem tudják megmondani, hogy közülük hányan ukránok, mert, „adatvédelmi okokból nem tartják nyilván az elhelyezettek állampolgárságát.”

Ráadásul ezek a számok nem stimmelnek a rendőrség oldalán közzétett határt átlépő menekültek számával, ahogy azzal sem, amit Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mondott a kormányinfón.

A nagykövet hozzátette, hogy fontos lenne látniuk, hányan és hol tartózkodnak Magyarországon, hányan és milyen irányban utaztak tovább, illetve hány ukrán gyerek kapott itt menedékes státuszt, különösen a határt felnőtt kísérő nélkül átlépők közül. A képviselet többször kért tájékoztatást arról is, mire számíthatnak a magyar államtól a menekültként ide érkező ukránok, a külügyi tárca azonban erre mindeddig nem válaszolt.

A Népszava kereste az üggyel kapcsolatban a külügyminisztériumot, de nem kaptak választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.