Az orosz pátriárka szerint Ferenc pápa helytelenül számolt be a megbeszélésükről

háború
május 4., 14:06
comments 15

Közleményben kritizálta Ferenc pápát a moszkvai pátriárkatus, mert szerintük a katolikus egyházfő "helytelenül adta vissza a Kirill orosz pátriárkával folytatott március 16-i megbeszélését a Corriere della Sera című olasz lapnak adott interjújában." Az ortodox egyház vezetője és a katolikus egyházfő másfél hónappal ezelőtt tartott videókonferenciát. Ferenc pápa beszámolója szerint Kirill az első húsz percben a háború jogosságát igazoló érveket olvasott fel neki papírról.

"Meghallgattam, és azt mondtam neki: semmit sem értek ebből. Testvérem, nem az állam papjai vagyunk, nem a politika nyelvét beszéljük, hanem Jézusét. Isten megszentelt népének pásztorai vagyunk. Ezért kell a béke útjait keresnünk, és a fegyverek tüzét beszüntetnünk"

- mondta. Szerinte a pátriárka "nem válhat Putyin ministránsává."

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A moszkvai pátriárkatus szerint Ferenc pápa "inkorrekt hangnemet választott" a Kirillel történt beszélgetés tartalmának közvetítésére.

"Az ilyen kijelentések nem valószínű, hogy hozzájárulnak a római katolikus egyház és az orosz ortodox egyház közötti konstruktív párbeszéd kialakításához, amelyre a jelenlegi időszakban különösen nagy szükség van"

írják a szerdai közleményben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt