Büntethetővé tennék a Holdon elkövetett bűncselekményeket Kanadában

űr
2022 május 04., 19:52

Elbírálás alatt áll Kanadában az a jogszabály, amely büntetné a Holdon, a Holdra utazás és a Holdról elutazás közben elkövetett bűncselekményeket. Kanada büntető törvénykönyve már tartalmaz ehhez hasonló, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén elkövetett bűncselekményeket büntető cikkelyeket, ez a döntés azonban egyedülálló a földönkívüli törvények terén.

A törvény tulajdonképpen mindent megtilt az űrhajósoknak, ami Kanadában is bűncselekménynek számítana, tehát a kanadai űrhajósok többet nem lophatnak, rabolhatnak, erőszakoskodhatnak a Holdon, és a jégkrémcsomagolásokat sem lesz ajánlott csak úgy szanaszét hajigálni.

Kanadában ezzel a döntéssel lényegében felszámolhatják az űrt uraló eddig vadnyugati körülményeket, hiszen az eddig alkalmazott, ENSZ által felvázolt sokkal lazább űrtörvényt 1967 óta nem módosították. A tervezet megvitatását azért is érezhették szükségesnek, mert a NASA Artemis névre hallgató programjában 2025-ben újra embert küld a Holdra. (cnet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.