Büntethetővé tennék a Holdon elkövetett bűncselekményeket Kanadában

űr
2022 május 04., 19:52
comments 8

Elbírálás alatt áll Kanadában az a jogszabály, amely büntetné a Holdon, a Holdra utazás és a Holdról elutazás közben elkövetett bűncselekményeket. Kanada büntető törvénykönyve már tartalmaz ehhez hasonló, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén elkövetett bűncselekményeket büntető cikkelyeket, ez a döntés azonban egyedülálló a földönkívüli törvények terén.

A törvény tulajdonképpen mindent megtilt az űrhajósoknak, ami Kanadában is bűncselekménynek számítana, tehát a kanadai űrhajósok többet nem lophatnak, rabolhatnak, erőszakoskodhatnak a Holdon, és a jégkrémcsomagolásokat sem lesz ajánlott csak úgy szanaszét hajigálni.

Kanadában ezzel a döntéssel lényegében felszámolhatják az űrt uraló eddig vadnyugati körülményeket, hiszen az eddig alkalmazott, ENSZ által felvázolt sokkal lazább űrtörvényt 1967 óta nem módosították. A tervezet megvitatását azért is érezhették szükségesnek, mert a NASA Artemis névre hallgató programjában 2025-ben újra embert küld a Holdra. (cnet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt