Az energiaárak emelkedése miatt rekordnyereséget ért el a Shell 2022 első negyedévében

energia
2022 május 05., 12:49
comments 2

A Shell csütörtökön arról számolt be, hogy 2022 első negyedévében 9,13 milliárd dolláros rekordnyereséget ért el, mely egyrészt a magasabb olaj- és gázáraknak, másrészt a finomításból származó nyereségnek és a kereskedelmi részleg erős teljesítményének eredménye.

A Shell konkurens energiaipari nagyvállalatai, a BP és a TotalEnergieshez is nagy nyereségre tettek szert a nyersanyagárak ingadozásából, amit az Oroszország által február 24-én Ukrajna ellen indított háborúja váltott ki. A Shell részvényei 3,3 százalékkal emelkedtek a korai kereskedésben, ami felülmúlta az olaj- és gázipari vállalatok indexének 1,8 százalékos emelkedését.

A vállalat még úgy is megdöntötte korábbi, 2008-ban elért legmagasabb negyedéves nyereségét, hogy 3,9 milliárd dollár adózás utáni veszteséget írt le az oroszországi tevékenységekből való kivonulásról szóló döntése miatt.

Shell benzinkút logója.
photo_camera Shell benzinkút logója. Fotó: BEN STANSALL/AFP

A Shell az év végéig leállítja az összes hosszú távú orosz nyersolajvásárlását, kivéve két szerződést egy „kis, független orosz termelővel”, amelyet nem nevezett meg. A vállalatnak megszűnnek az oroszországi finomított olajtermékek importjára vonatkozó szerződései is, bár még vannak folyamatban lévő hosszú távú szerződései orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlására. A cseppfolyósított földgázt kulcsfontosságúnak tartják ahhoz, hogy Európának megszűnjön az orosz vezetékes gáztól való függése.

Az Európai Unió szerdán fokozatos olajembargó bevezetését javasolta Oroszországgal szemben, amely, ha a tagállamok támogatják, vízválasztó lenne a világ legnagyobb kereskedelmi blokkja számára, bár a gáztilalmat még nem dolgozták ki. A Shell vezérigazgatója, Ben van Beurden azt mondta, „kemény tél lesz”, ha nem érkeznek orosz energiahordozók Európába. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.