Szarvaskő főerdész alpolgármestere elterelt egy patakot, hogy pisztrángokat neveljen a telkén

POLITIKA
2022 május 05., 12:08
comments 14

Egészen bizarr történet borzalja a kedélyeket Szarvaskőben, Heves megye egyik legszebb fekvésű kistelepülésén. Az alig pár száz lelkes falu polgármestere után az alpolgármester is lemondott, a hétfői rendkívüli ülésen pedig a képviselő-testület is feloszlatta magát.

A botrányt az alpolgármester, Nahóczki László ténykedése robbantotta ki. A civilben az Egererdő egyik főerdészeként dolgozó Nahóczki ugyanis fogta magát, és elterelte a Bükki Nemzeti Park területén található Margit-forrás vizét, bár az önmagában is törvényileg védett természeti területnek számítana, függetlenül attól, hogy amúgy egy nemzeti park területén fakad-e. Az erdőt kezelő főerdészként Nahóczkinak ezzel tisztában kellett lennie.

Nahóczki László (balra) főerdész-alpolgármester, Nyitrai Zsolt, a környék akkori fideszes parlamenti képviselője (középen) és Szabóné Balla Marianna (jobbra) pogármester
photo_camera Nahóczki László (balra) főerdész-alpolgármester, Nyitrai Zsolt, a környék akkori fideszes parlamenti képviselője (középen) és Szabóné Balla Marianna (jobbra) polgármester Fotó: Nyitrai Zsolt / Facebook

Nahóczki az önkormányzat tulajdonát képző, a település egy más részéről elemelt csövekkel vezette a forrás vizét saját, korábban szintén önkormányzati tulajdonú telkére, hogy ott aztán pisztrángtenyésztés céljából létesített betonmedencéket töltsön fel velük, írja az Egri Ügyek.

A művelettel sikeresen szárította ki a forrástól a közeli Eger-patakhoz vezető eret, amely több békafaj és védett foltos szalamandrák élőhelye volt. Illetve lehet újra, mert időközben a közfelháborodás hatására Nahóczki visszabontotta a csőrendszert, amivel elterelte a forrás vizét. A falu lakói ugyanis a Szarvaskőben hallottam Facebook-csoportban igencsak felháborodtak a történtek láttán, amit a csoport egyik tagja gondosan dokumentált is fényképekkel. Ezek nyilvánosságra kerülése után jelentették az esetet a Bükki Nemzeti Parknak, amely továbbadta a kormányhivatalnak, melynek munkatársai végül április végén vonultak csak ki a helyszínre. Addigra Nahóczki már felszámolta a nyomokat, így a falubeliek tudomása szerint csekély pénzbírsággal megúszhatja az ügyet.

Pedig a sztorinak vannak még fordulatai, az Egri Ügyek cikke szerint Nahóczki a csövek lefektetése előtt egri középiskolásokkal takaríttatta ki a Margit-forrás környékét, megkönnyítve ezzel a víz későbbi elterelését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.