Szijjártó Péter szügyig beleállt Paks II-be

május 5., csütörtök 10:44
37

"Számunkra a legnagyobb saját energia-előállítási kapacitás lehetőségét az atomenergia jelenti, ezért nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdekünk is a paksi atomerőmű következő két reaktorának megépítése" - jelentette ki az orosz állami atomenergia-cég, a Roszatom képviselőivel Törökországban folytatott egyeztetései után Szijjártó Péter. A tárgyaláson Szijjártó szerint a Roszatom képviselői "biztosítottak arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek ennek a beruházásnak a végrehajtására".

Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a paksi bővítésről szóló szerződést Oroszországgal, ennek értelmében a magyar állam orosz hitelből finanszírozza az orosz kivitelezők munkáját az orosz reaktor felépítésére. Szijjártó Péter a videóját azzal a kísérőszöveggel rakta ki a Facebook-oldalára, hogy "önellátó energiatermelés", bár ennek az "önellátásnak" feltétele, hogy Oroszország a következő mintegy 50-80 évben folyamatosan biztosítsa a reaktor fűtőelemeit.

Szijjártó a videójában az orosz gáz és olajszállítások körüli bizonytalanságokkal is indokolta az orosz atomreaktor megépítésének szükségességét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt