Szijjártó Péter szügyig beleállt Paks II-be

POLITIKA
2022 május 05., 10:44
comments 34

"Számunkra a legnagyobb saját energia-előállítási kapacitás lehetőségét az atomenergia jelenti, ezért nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdekünk is a paksi atomerőmű következő két reaktorának megépítése" - jelentette ki az orosz állami atomenergia-cég, a Roszatom képviselőivel Törökországban folytatott egyeztetései után Szijjártó Péter. A tárgyaláson Szijjártó szerint a Roszatom képviselői "biztosítottak arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek ennek a beruházásnak a végrehajtására".

Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a paksi bővítésről szóló szerződést Oroszországgal, ennek értelmében a magyar állam orosz hitelből finanszírozza az orosz kivitelezők munkáját az orosz reaktor felépítésére. Szijjártó Péter a videóját azzal a kísérőszöveggel rakta ki a Facebook-oldalára, hogy "önellátó energiatermelés", bár ennek az "önellátásnak" feltétele, hogy Oroszország a következő mintegy 50-80 évben folyamatosan biztosítsa a reaktor fűtőelemeit.

Szijjártó a videójában az orosz gáz és olajszállítások körüli bizonytalanságokkal is indokolta az orosz atomreaktor megépítésének szükségességét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.