Orbán: Nem az oroszokról, vagy az ukránokról akarunk döntést hozni az olajembargó kapcsán

POLITIKA
2022 május 06., 06:08
comments 56

„Az orosz olajembargóról szóló javaslattal több baj is van. (..) A tartalma azért vérzik sok sebből, mert fittyet hány arra, hogy az uniós tagállamok más adottságokkal rendelkeznek,” mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. Magyarországra például csak csövön érkezhet nagy mennyiségű olaj, tette hozzá. Orbán Viktor szerint

az Európai Bizottság javaslata felér egy gazdasági atombombával.

Több ezer milliárd forintba és négy-öt évbe kerülne, hogy átálljon Magyarország olajellátása, kérdés, hogy van-e ennek értelme. A MOL korábban ennél jóval kisebb költségekről beszélt, szerintük "sok száz millió dolláros" befektetéssel, 2--4 év alatt lehetne átállítani magyarországi és szlovákiai finomítóit más olajtípusra - a cég legfrissebb jelentése szerint 2022 első negyedévében 833 milliió dolláros adózás előtti eredményt ért el, tehát forrásuk bőven volna erre. Orbán szerint ha a javaslat életbe lépne: akkor holnap reggeltől hétszáz forintba kerülne egy liter benzin. Visszaküldte a tervezetet a Bizottságnak, várja az új ötleteket.

„Mi nem az oroszokról vagy az ukránokról akarunk döntést hozni az olajembargó kapcsán, hanem Magyarországról.”

- mondta. Az unió szankciós politikájáról Orbán kijelentette: Magyarországnak erről teljesen különvéleménye van, 2014 óta mondja, hogy nagyobb bajt okoz az EU-nak, mint Oroszországnak. Az első öt csomagra hajlandó volt igent mondani, de most elérték a vörös vonalat az olajembargó ötletével. Itt megálljt kell parancsolni, tette hozzá.

Orbán elárulta: nemcsak az olajembargót kifogásolja a hatodik szankciós csomag javaslatában, hanem a Kirill pátriárkára vonatkozó részt is.

Szerinte ez veszélyezteti a vallásszabadságot. Magyarország nem választott oldalt az orosz-ukrán háborúban, hanem a magyar érdekek szerint cselekszik, a cél a béke.

„Van szívünk, bennünket is anya szült, látjuk a szenvedő embereket,”

mondta. Minden segítséget megad a kormány Ukrajnának, de fegyvereket továbbra sem hajlandó küldeni. A kormányalakítás folyamatáról Orbán annyit árult el, hogy

az erdő közepében vagyok, nem látok tisztán se hátra, se előre.

Jelentős átalakítás lesz: új struktúra, új emberekkel. Teljesen más miniszteri szerkezetet képzel el, mint a korábbi években.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.