A Sinn Féin nyerheti az észak-ír választást

május 7., szombat 12:25
6

Története során előszür ír nacionalista politikus vezetheti Észak-Írországot a 2022-es helyi választások után. A szavazatok jelen állása szerint a Sinn Féin szerezhette meg a legtöbb mandátumot, így őket illeti meg az első miniszter jelölésének a joga. A protestáns-katolikus vegyes lakosságú, Írország függetlenedésekor elszakított régiót korábban kizárólag loyalista, protestáns politikusok vezették, Észak-Írország 1921-es megalakulása óta mindig valamilyen unionista párt volt a legerősebb.

Michelle O'Neil, a Sinn Féin vezetője, Észak-Írország jelenlegi első miniszterhelyettese ünnepli pártja győzelmét a helyhatósági választáson. Fotó: PAUL FAITH/AFP

Ehhez persze az unionisták támogatását is meg kell szerezniük, mert Észak-írországot a békemegállapodás alapján kötelezően koalícióban kormányozzák a republikánusok és az unionisták. Az első miniszter pozíciója is inkább szimbolikus, mivel hatalma pont ugyanakkora, mint helyetteséé, akit a másik oldal jelölhet.

A legutóbbi, 2017-es választásokon a Demokratikus Unionista Párt (DUP) még egy mandátummal többet, 28-at szerzett, mint a Sinn Féin. De a mostani választáson a DUP támogatottsága 6,7 százalékponttal 21,3 százalékra esett vissza, míg a Sinn Féin 1,1 százalékponttal 29 százalékra tudta növelni a támogatottságát. A harmadik helyen, öt évvel ezelőtti eredményén 4,5 százalékpontot javítva a felekezetközi Szövetség Párt végzett, megelőzve az Ulsteri Unionistákat, akik 1,7 százalékpontot veszítve korábbi eredményükből 11,2 százalékkal végeztek. A szocdemek támogatottsága 2,9 százalékot csökkent, a választáson a legjobban a Tradicionális Unionista Hang nevű párt erősödött meg, 5,1 százalékpontot javítva a szavazatok 7,6 százalékát szerezték meg.

A 90 parlamenti helyből egyelőre még csak 51 sorsa dőlt el, a jelen állás szerint a Sinn Féin 18, a DUP 14, a Szövetség 10, az UUP négy, a szocdemek 3, a tradicionalisták 1 helyet nyertek, egy körzetben pedig egy független unionista győzött.

A Sinn Féin célja Észak-Írország elszakadása Nagy-Britanniából és az egyesülés Írországgal. Ám a BBC szerint még győzelmük esetén se valószínű, hogy ez rövid távon bekövetkezhetne. A nagypénteki megállapodás alapján meghozott 1998-as Észak-Írországról szóló törvény alapján erről népszavazáson kell dönteni, ám a közvélemény-kutatások szerint az északírek többsége még nincs az egyesítés pártján - a legutóbbi, áprilisi felmérések szerint mindössze harmaduk támogatja azt. (Via BBC 1, 2)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt