Afganisztánban elrendelték, hogy a nőknek mindent eltakaró burkát kell viselniük

afganisztán
2022 május 07., 11:00
comments 12

A hatalomátvétel óta az egyik legkeményebb korlátozást vezették be a tálibok az afgán nőkkel szemben. Amikor tavaly augusztusban átvették az ország irányítását, enyhébb uralmat ígértek, mint az előző, 1996 és 2001 közötti időszakban.

Ennek ellenére már megtiltották a nőknek, hogy bizonyos állami állásokat betöltsenek, hogy középfokú oktatásban vegyenek részt vagy hogy egyedül utazzanak a városon vagy Afganisztánon túl. De még azt is, hogy a parkokat a férfiaktól külön, más napokon látogassák.

A tálibok új rendelete szerint a nőknek tetőtől talpig burkát kell viselniük, mert az „hagyományos és tiszteletreméltó”. Azoknak a nőknek pedig, „akik fiatalok, a saría előírása szerint kell takarniuk az arcukat, kivéve a szemüket, hogy elkerüljék a provokációt, amikor olyan férfiakkal találkoznak, akik nem a rokonaik”.

A tálibok az első rezsim alatt is burka viselésére kötelezték a nőket. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.