Afganisztánban elrendelték, hogy a nőknek mindent eltakaró burkát kell viselniük

afganisztán
2022 május 7., 11:00
comments 12

A hatalomátvétel óta az egyik legkeményebb korlátozást vezették be a tálibok az afgán nőkkel szemben. Amikor tavaly augusztusban átvették az ország irányítását, enyhébb uralmat ígértek, mint az előző, 1996 és 2001 közötti időszakban.

Ennek ellenére már megtiltották a nőknek, hogy bizonyos állami állásokat betöltsenek, hogy középfokú oktatásban vegyenek részt vagy hogy egyedül utazzanak a városon vagy Afganisztánon túl. De még azt is, hogy a parkokat a férfiaktól külön, más napokon látogassák.

A tálibok új rendelete szerint a nőknek tetőtől talpig burkát kell viselniük, mert az „hagyományos és tiszteletreméltó”. Azoknak a nőknek pedig, „akik fiatalok, a saría előírása szerint kell takarniuk az arcukat, kivéve a szemüket, hogy elkerüljék a provokációt, amikor olyan férfiakkal találkoznak, akik nem a rokonaik”.

A tálibok az első rezsim alatt is burka viselésére kötelezték a nőket. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt