Azbej Tristan: Eszement elképzelés Kirill pátriárkát felvenni a szankciós listára

POLITIKA
2022 május 08., 09:00

Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását - mondta az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán vasárnap. Az MTI beszámolója szerint Azbej Tristan megismételte Orbán Viktor pénteki kijelentését, hogy a magyar kormány nem fogja támogatni azt, hogy az EU az ukrajnai háborúval összefüggésben orosz ortodox egyház vezetőjét, Kirill pátriárkát szankciós listára helyezze. Azbej szerint Magyarország elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, több szankciót támogatott, ám nem törekszik arra, hogy valamelyik oldalra álljon. A béketeremtést támogatja és károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat. Hozzátette: az Európai Bizottság "eszement" elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől. Az államtitkár arról nem beszélt, hogy Ferenc pápa szerint Kirill a háború támogatója.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.