Időközi polgármesterek Zalaszabaron, Vizsolyban, Ilocskán, Bürüsön, Agyagosszergényben, Balatonudvariban és Etyeken

POLITIKA
2022 május 08., 19:56
comments 1

Több faluban tartottak vasárnap időközi polgármester-választást.

A Zala megyei Zalaszabarban a korábbi polgármester két éve lemondott, ezért kellett új választást tartani. (Korábban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az időközit.) A Kis-Balaton melletti településen 488 választópolgár közül 179 szavazott, Oncz Péter 97, Takács Béla 81 szavazatot kapott, így Oncz lett a polgármester. (Mindkét jelölt függetlenként indult.)

Zalaszabar látképe.
photo_camera Zalaszabar látképe. Fotó: Google Streetview

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban is két független jelölt, Palotás András korábbi polgármester és Szegedi Szabolcs indult, míg a négy képviselőhelyért tizennégy független jelölt mérettette meg magát. (Itt azért kellett választani, mert a korábbi képviselőtestület feloszlatta magát.) A választási névjegyzékben 738 vizsolyi lakos szerepelt, közülük 600-an szavaztak, a legtöbb voksot, 395-öt Szegedi Szabolcs kapta, így ő lett a község új polgármestere.

A Baranya megyei Ilocskán Kehi Józsefet (független) választották polgármesternek. A Villánytól néhány kilométerre délkeletre fekvő község egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 197 választópolgár közül 124-en voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt. A tisztségért öten indultak: a négy független jelölt közül Kehi József 66, Polyák Erika 45, Mészáros József 9, Jankovics János 4 szavazatot szerzett, míg a Munkáspárt jelöltjére, Kós Zoltán Istvánra senki nem szavazott. Az időközi választásra a korábbio polgármester halála miatt volt szükség.

Három független jelölt közül Kozma Istvánt választották polgármesternek a Baranya megyei Bürüsön. A Szigetvár közelében fekvő község egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 71 választópolgár közül 63-an voksoltak, ketten érvénytelenül. Kozma István 42, Sárosi Gyula 17, Kovács László 2 szavazatot kapott. Azért kellett időközit tartani, mert az előző polgármester lemondott posztjáról.

Az egyedüli jelöltként induló Radics Attila (Fidesz-KDNP) lett a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergény polgármestere. 787 választásra jogosult közül 263 polgár szavazott. A választáson a képviselő-testület további négy tagját is megválasztották. A Radics Attilára leadott voksok közül 12 volt érvénytelen, a képviselő-testület tagjaira leadott szavazatok közül pedig tíz. A településen azért tartottak időközi választást, mert 2020. augusztus 13-án feloszlott a képviselő-testület. (A koronavírus miatt kelett halasztani itt is.)

Balatonudvariban (Veszprém megye) Sötét Györgyöt (független) választották polgármesterré vasárnap. Az időközi választáson a posztért három független jelölt indult. Sötét György 92, Puhr Ádám Balázs 47, Varga Andrea 44 szavazatot kapott. A 321 választásra jogosult közül 185-en mentek el szavazni, ketten érvénytelenül voksoltak. Az előző polgármester, Szabó László (független) lemondása miatt kellett időközi választást tartani.

A Fejér megyei Etyeken, Felcsút szomszédságában maradt a fideszes polgármester, Zólyomi Tamás. Zólyomi egyedül indult a polgármesterségért. A választói névjegyzékben 3602-en szerepeltek, 1722-en voksoltak, 1453-an adták szavazatukat Zólyomi Tamásra. Hat önkormányzati képviselőt is választottak. Az időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választásra azért volt szükség, mert a képviselőtestület 2020. július 29-én feloszlott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.