Alapélelmiszer-utalványokat kapnak Romániában a rászorulók

külföld
2022 május 09., 18:27
comments 2

Kéthavonta 250 lej (19 385 forint) értékű, alapélelmiszerekre és meleg ebédre fordítható vásárlási utalványt kapnak év végéig a rászorulók Romániában. Az erről szóló sürgősségi rendeletet a mai ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

Az intézkedés annak a Támogatás Romániának nevű, 17,3 milliárd lej keretösszegű szociális és gazdaságösztönző csomagnak a része, amiről április 11-én állapodtak meg a bukaresti kormánypártok.

photo_camera Egy vásárló hatósági áras liszteket néz egy 12. kerületi boltban február 1-én. Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

A kormányrendelet szerint a 250 lejes, elektronikus fizetőeszközre feltöltött vásárlási utalványt a gyerekeiket egyedül nevelő szülők és a legalább 2 gyerekes családok kaphatják, ha az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 600 lejt. A rászorulók közé sorolja a kormányrendelet a havi 1500 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasokat és súlyos fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat és a szociális segélyből (garantált minimális jövedelemből) élő állástalanokat.

A hétfői kormányülés elején Nicolae Ciuca miniszterelnök azt mondta, kb. 3 millió, nehéz anyagi helyzetben lévő, vagy az elszegényedés fenyegetésével szembesülő embernek nyújtanak ideiglenes segítséget. A program 3,1 milliárd lejes keretösszegének felét az állami költségvetésből, másik felét pedig EU-s támogatásokból fedezik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt