Egyetlen év alatt több mint másfélszer lett drágább a tészta, a kávé, a paradicsom és a tojás

gazdaság
2022 május 09., 05:59
comments 18

A G7 hosszabb ideje hónapról hónapra megnézi, hogy a nagy hazai boltláncoknál (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) hogyan alakul egy átlagos bevásárlókosár ára, ezért elég pontos eszközük van az infláció és az áremelkedések követéséhez. És a legfrissebb felmérésükből látni, hogy vannak termékek, melyeknek már nagyon meredeken szállt el az ára:

a négy lánc átlagát nézve például egy kilogramm spagetti tészta tavaly áprilisban 398 forint, míg idén áprilisban már 753 forint volt.

Ez 89 százalékos emelkedés. De 70 százalékkal nőtt az őrölt kávé, 56 százalékkal a tojás, 52 százalékkal pedig a paradicsom ára is.

A G7 számításai szerint továbbá közel másfélszeresére drágult a zsemle, a kifli, a trappista sajt, a kígyóuborka és a félbarna kenyér is. Bevásárlásuk során 42 termék árait vetik össze, és mindössze négyet találtak, mely olcsóbb most, mint egy évvel ezelőtt: a fehérrépa és a sárgarépa 15, a vöröshagyma 5, a burgonya pedig 4 százalékkal volt olcsóbb idén áprilisban.

A lap által elkészített nagybevásárlás összesített költsége 2021 április végén a boltoktól függően 16184 és 16939 forint között alakult, míg idén április végén már 19902 – 20693 forint között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt