A Pentagon megerősítette, hogy ukrán civilek tömegeit deportálják Oroszországba “az akaratuk ellenére”

külföld
2022 május 10., 05:14
comments 6

John Kirby, az amerikai hadügyminisztérium szóvivője kérdésre megerősítette, hogy az értesüléseik szerint ukrán civilek tömegeit viszik akaratuk ellenére Oroszországba a megszállt ukrajnai területekről. Kirby szerint ez “lelkiismeretlen” gyakorlat, és nem felelős hatalomra vall. Arra azonban elkerülte a választ, hogy a deportáltak pontosan hányan lehetnek, és őket hány táborban helyezték el.

Zelenszkij ukrán elnök először április elején, az invázió hatodik hetében beszélt arról, hogy az oroszok által megszállt területekről helyi polgárok ezreit szállították el Oroszország különböző részeibe, gyakran távoli, fejletlen régiókba.

Az ukrán fél adatai szerint a lakosság deportálása azóta ipari méreteket öltött. Ljudmila Gynyiszova ombudsman szerint 1,19 millió elhurcolt állampolgárnál tartanak, akik között durván 200 ezer gyermek van.

Arról, hogy a gyakorlatban mi történik az elhurcoltakkal, nemrég egy Vologyimir Kropun nevű ukrán férfi adott részletes beszámolót a BBC-nek. Ő március 18-án vöröskeresztes önkéntesként vezetett egy iskolabuszt egy Kijevtől 40 kilométerre eső faluba, hogy onnan civileket evakuáljon, amikor a települést gyűrűbe fogó orosz katonák letartóztatták.

A férfit kezdetben 40 környékbeli lakossal együtt a szomszédos falu szélén egy gyárépület pincéjének 28 négyzetméteres szobájában tartották fogva. Elmondása szerint puskatussal és ököllel verték és rugdosták őket, neki bekötötték a szemét, a kezét pedig szigetelőszalaggal kötözték meg, majd elektromos sokkolóval vallatták, miközben az ukrán katonák elhelyezkedéséről faggatták.

Egy hétig kínozták őket a pincében, majd átszállították őket Fehéroroszországba. Itt az orosz katonai parancsnokság által kibocsátott új személyi okmányokat kaptak. Kropun a BBC-nek megmutatta a magáét, amin születési helyeként Ukrajna szovjet időszakbeli neve, az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság szerepelt.

Fehéroroszországból egy oroszországi börtönbe szállították át őket, ahol folytatódtak a kínzások.

“Megaláztak, térdeltettek, ha pedig a szemükbe néztél, megvertek. Ha túl lassan csináltunk valamit, akkor is megvertek. Úgy bántak velünk, mint az állatokkal. (…) Néha úgy éreztem, mintha a XXI. századból a XVI. századba kerültünk volna.”

Az orosz börtönben 72 ukrán civilt számolt össze.

Két héttel később 3 ukrán civil nővel együtt repülővel átvitték őket a megszállt Krímbe. A nők azt mondták neki, hogy őket is megverték. De a négy embernek szerencséje volt: a Krímből egy Zaporiszzsja körzetében található hídhoz vitték őket, ahol átengedték őket ukrán területre.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.