Hétfő hajnalban holdfogyatkozást hesszelhetünk

május 10., kedd 13:50

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, ami Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.

Részleges holdfogyatkozás a II. kerületi Törökvész városrész felett Budapesten 2017. augusztus 7-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint május 16-án, egy viszonylag hosszú teljes holdfogyatkozás várható. A jelenség magyarázata, hogy egy-két évente pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld hatalmas árnyékkúpja kitakarja a napfényt. A teljes holdfogyatkozáskor a holdkorong nem sötétül el teljesen, hanem narancs-vörös színű lesz a földi légkörön szóródó fény hatása miatt.

Míg a teljes fogyatkozást Amerikából jól észlelhetik majd, Magyarországról csak a jelenség eleje, a részleges fogyatkozás figyelhető meg. A folyamat Magyarországon hajnali 4:27-kor kezdődik, a Hold ekkor már csak alig 6 fokkal lesz a délnyugati látóhatár fölött. A holdfogyatkozás megfigyeléséhez emiatt teljesen szabad délnyugati látóhatár szükséges.

A közlemény szerint „binokulárban és kis távcsőben megkapó látványt nyújt majd a fogyatkozó holdsarló, ahogy a horizont tereptárgyai fölött lebeg”.

A holdnyugta időpontjában egy szabálytalan, torzított, 42 százalékos sarló látható majd, amely a fénytörés miatt még aszimmetrikus szárakkal is rendelkezik. Emellett, mivel a Hold 1,5 múlva lesz földközelben, átmérője a szokásosnál is nagyobb lesz. A közlemény szerint az esemény 7:55-kor ér véget, de a Hold nálunk 5:07-kor lenyugszik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt